50 vuotta sitten: Eräjärvellä leiririihestä nuorten työkeskus

Läksyjä on hyvä kerrata tuntien välilläkin. Eräjärven ja Kuhmalahden seurakuntien nuoria Pappilanniemen luonnossa taloudenhoitaja Yrjö Kantoniemen seurassa.

Eräjärven Pappilanniemeen on vuoden aikana tehtyjen töiden jälkeen saatu pystytetyksi leiririihi. Vanhasta riihestä koottu rakennus vihittiin käyttöön kesäkuun alussa. Samalla alueelle sijoittui kahden seurakunnan yhteinen leiririppikoulu.

Viime vuosisadalta olevan pappilan vanhan riihen siirtäminen Pappilanniemeen, 3km:n päähän kirkolta, alkoi viime vuonna juhannuksen aikaan. Riihen uudelleenpystyttämiseen tarvittavat suunnitelmat aloitti insinööri Isto Pihkala. Hänen työtään jatkoi insinööri Arto Suokas, jonka työn tuloksina saivat muotonsa mm. takkajärjestelmä ja ikkunat.

– Suurelta osalta riihi on purettu, siirretty ja pystytetty talkoovoimin, kertoi Eräjärven seurakunnan taloudenhoitaja Yrjö Kantoniemi. – Lähes 6000 markkaa meni silti tarpeisiin ja ammattimiesten työpalkkoihin. Näm varat saatiin kokoon erilaisin nuorten tempauksin.

Leiririiheen voidaan majoittaa noin 40 henkeä. Riihen luhaosasta on kummassakin päässä riihtä tehty makuutilat sekä tytöille että pojille. Alakerrassa on takkahuone, keittiö ja pomola. Pappilanniemeen voidaan koota isokin joukko, kun otetaan huomioon telttamajoituksen suomat mahdollisuudet.

Leiririihi otettiin käyttöön nä. Tilaisuudessa puhui kirkkosunnuntaina kesäkuun 7. päivä herra Martti Knaapi ja Mieskvartetti lauloi. Heti samana sunnuntaina leiririiheen sijoittui leiririppikoulu, joka saattoi näin käydä puolet rippikouluajastaan leirikouluna. Tällä leirillä oli mukana 51 nuorta Eräjärveltä ja Kuhmalahdelta. Rippikoulu oli näiden kahden seurakunnan yhteinen. Leiririppikoulusta vastasi kirkkoherra Knaapi apunaan diakoni Veijo Kumpulainen.

– Leiririihi on tarkoitus saada tehokkaaseen käyttöön, kertoi taloudenhoitaja Kantoniemi seurakunnan suunnitelmista.

– Eräjärvelläkin mennään varmaan tulevaisuudessa siihen, että kaikki rippikoulut käydään leirimuotoisina. Suunnitelmiin kuuluu myös nuorten tilaisuuksien järjestäminen leiririihelle säännöllisesti, esim. joka lauantaiksi. Lähiajan toimintaan täällä kuuluvat ainakin tyttöleiri ja poikaleiri.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 18.6.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment