Kyläläisten tarpeeseen on nyt vastattu – uudelta kirpputorilta löytyy yllätyksiä ja nostalgiaa

Maija Salon asiakkaina Vexi Kirppiksellä pyörähtivät Katja Mikkola ja Joonas Mikkola. Kuva: Leena Lähdesmäki

Länkipohjan raitti sai uutta ilmettä noin kuukausi sitten, kun vanhaan säästöpankin kiinteistöön avautui Vexi Kirppis. Veikko ja Maija Salon yritys syntyi tarpeeseen, sillä kylältä on puuttunut kirppis jo parin kesän ajan.

– Kyllä asiakkaat ovat kertoneet, että kirppistä on jo kaivattu. Tarve tällaiselle oli, ja kun tilat tulivat käyttöömme, idea kirppiksestä syntyi äkkiä, kertoo Maija Salo.

– Veksihän nämä ideat aina keksii, ja itse innostuin, sillä kaipasin jo ihmisten pariin. Tällainen työ sopii minulle, kun tapaa paljon kyläläisiä ja kesäasukkaita ja saa jutella ihmisten kanssa. En viihtyisi yksin kotona.

Maijan iloinen hymy onkin monille tuttu muun muassa kylällä olleesta kaupasta ja Valkeejärven levähdyspaikan Kultakioskista.

Kirppiksen pöydät ovat täyttyneet nopeasti, ja asiakkaatkin ovat löytäneet tuoreen kirppiksen. Katja ja Joonas Mikkola ovat vierailleet kirppiksellä jo muutaman kerran. Mitään erityistä ei ole ostoslistalla, vaan hankintoja tehdään sen mukaan, mitä on tarjolla.

– Tällä kertaa löytyi tällainen Tupperware-kulho edullisesti. Näitä on jo kotona kaksi, mutta kolmas tulee tarpeeseen. Pidän myös silmät auki keräämäni keramiikkasarjan varalta, kertoo Katja Mikkola.

Joonas Mikkola katselee kodin tavaroita, sillä syksyllä kutsuu teknillinen lukio Tampereella. Katja ja Joonas Mikkola pyörähtävät kirppiksellä viikoittain, sillä pöydät täydentyvät ja tavarat vaihtuvat tiistaisin.

– Kyllä tiistai, perjantai ja lauantai taitavat olla vilkkaimmat päivät, mutta hyvin asiakkaat ovat tämän löytäneet ja välillä tulee oikein sellaisia hetkittäisiä ruuhkia, myöntelee Maija Salo.

Ailamaria Iivosen myyntipöydältä löytyy tavaraa monenlaiseen makuun. Kaunis metallikehikko on ollut tyttären häissä kukkakoristeen pohjana. Kuva: Leena Lähdesmäki

 

Ailamaria Iivosta voi kutsua todelliseksi kirppiskonkariksi, sillä hän on käynyt ostoksilla ja myynyt tavaroita kirppiksillä jo 1990-luvulta saakka.

– Välillä minulla on pöytä useammallakin kirppiksellä samaan aikaan. Hyvällä kirppispöydällä on monenlaista tavaraa pikkutilpehööristä vaatteisiin ja astioihin. Silloin pöytä kiinnostaa ostajia, hän kertoo.

Sekä Maija Salo että Ailamaria Iivonen pyrkivät hillitsemään omia ostohalujaan, vaikka välillä keräilyinto meinaakin iskeä.

– 2000-luvun alussa keräilin sähkökahvipannuja, mutta nyt olen niistä luopunut muutamaa harvinaisempaa lukuun ottamatta. Välillä kirppistavaroiden joukosta putkahtaa todellisia löytöjäkin. Kerran löysin kirppislaatikosta Nanny Stillin arvokkaan lasipullon. Silmä kehittyy kirppiksiä kierrellessä, Iivonen toteaa.

– Tällä hetkellä lankean helpoiten pieniin puristelasifiguureihin. Ne ovat kauniita koristeita eivätkä yleensä ole kalliita investointeja.

Maija Salo suunnittelee vielä heinäkuuksi viikonlopun kestävää huonekalumyyntiä.

– Tuohon viereiseen tilaan voisi laittaa viikonlopuksi vanhojen huonekalujen myynnin nyt, kun antiikkitoriakaan ei koronan takia ole. Meille on kertynyt hankkimistamme kiinteistöistä sellaisia huonekaluja, jotka voisivat hyvinkin kiinnostaa ostajia.

Kirppis on näillä näkymin avoinna syyskuun loppuun. Talven ja ensi kesän suunnitelmat tarkentuvat syksyn aikana.

Nykyihmiselle vieraita tarvekalujakin voi kirppiksiltä löytää. Vanhan ajan kenkälestit sopisivat vaikka koristeeksi. Kuva: Leena Lähdesmäki

Leave a Comment