Outoja laskentaperusteita Klemetin vuokrauksessa

Oriveden Sanomat uutisoi kaupunginhallituksessa käydystä Klemetti-salin vuokrausta koskeneesta keskustelusta. Uutisen mukaan vuokra ja muut kustannukset olisivat noin 120 tunnilta noin 14000 euroa kuukaudessa.

Osuuskunnan vastuullisena toimijana olen valmis vastaanottamaan tuon suuruisen kuukausivuokran ja uskon osuuskunnan olevan valmis hoitamaan myös tilan siivouksen. Kaupungin luottamushenkilönä (mm. kaupunginvaltuusto ja -hallitus) ja kaupunkilaisena kysyisin kuitenkin, mihin tuo summa perustuu.

Kulttuuriosuuskunta on tarjonnut Klemetti-salia kaupungille tuntiperusteisesti 50 euron tuntihintaan. 120 tunnin vuokra olisi 6000 euroa kuukaudessa. Osuuskunta on valmis tekemään kaupungin edellyttämät korjaukset. Näitä ovat mm. salin lattian hionta ja lakkaaminen. Koska osuuskunnalla ei ole tarvetta näihin, on se esittänyt kustannusten hoitamista pääomavuokrana kuluvan vuoden loppuun mennessä tasasuuruisina kuukausierinä. Osuuskunta siis rahoittaisi kaupungin edellyttämiä korjauksia.

Lattian hionta ja lakkaaminen sekä lentopallokentän rajojen maalaaminen maksanee osuuskunnan saamien tarjousten mukaan noin 5000 euroa. Tämä on kertaerä eli viiden kuukauden aikana pääomavuokraa perittäisiin 1000 euroa kuukaudessa. Pääomavuokraa voivat nostaa muut mahdolliset kaupungin pyytämät rakenteelliset muutokset, joista sovitaan erikseen.

Kun 6000 euron kuukausivuokraan lisätään edellä esitetty vain tätä vuotta koskeva 1000 euron pääomavuokra, päästään yhteensä 7000 euroon. Nyt tulee kysymys, mistä tulee tuo lehdessä kirjoitettu kaksinkertainen summa eli 14000 euroa kuukaudessa. Jos se tulee kuukausittaisen 120 käyttötunnin aiheuttamasta siivoustarpeesta, uskon siistijöitä löytyvän pilvin pimein.

Osuuskunnan puolesta voin todeta, että Klemetti-salia voidaan kaupungille vuokrata enemmänkin kuin 120 tuntia kuukaudessa. Tuntimäärän päättää luonnollisesti kaupunki. Esteellisenä en osallistu kaupungin puolella asiasta päättämiseen. Vuokran määrä luonnollisesti perustuu tuntimäärään. Samalla totean, että osuuskunta tarvitsee itsekin salia erilaiseen toimintaan, joten tuntivuokrauksen periaate sopii sille hyvin. Minusta tässä haetaan molemmin puolin kaupunkilaisten yhteistä hyvää.

Reijo Kahelin

osuuskunnan hallituksen ja kaupunginhallituksen jäsen

 

Oriveden Sanomien kommentti

Kuukausikohtainen kustannustaso 14000 euroa oli mainittu kaupunginhallituksen esityslistalla. Kun kysyimme kaupunginjohtaja Juha Kuusistolta kokouksen kuulumiset, hän kertoi tältä osin varsinaisen päätöksen, jonka mukaan osuuskunnan tarjousta ei vielä hyväksytty, vaan kaupunki tekee vastatarjouksen. Tässä yhteydessä ei tullut keskusteluun se, että kokouksessa korjattiin esityslistalla osuuskunnan tarjouksen tiedot kuukausittaisista kustannuksista oikealle eli alemmalle tasolle. Korjaus näkyy kaupunginhallituksen pöytäkirjassa, joka on julkistettu vasta lehden ilmestymisen jälkeen.

Osuuskunnan tarjous ei sisällä siivousta ja että kaupunki selvittä sen kustannuksia sekä toteutusmahdollisuuksia parhaillaan ja palaa tähänkin vastatarjouksessa elokuussa.

Leave a Comment