”Talkoolaisten työpanos Rosellin talon eteen on todellinen kulttuuriteko” – kunnostustyöt ja suvun historia olivat aurinkoisen Elojuhlan keskiössä

Rosellin tilan pihapiiriin kokoontui sunnuntaina suuri joukko elojuhlijoita. Edessä istuu juhlapuheen pitänyt Mauno Rosellin lapsenlapsi Suvi Roselli. Kuva: Mirkka Tuominen

Eräjärvellä sijaitsevasta Rosellin tilasta on tarkoitus rakentaa nykyaikainen, toiminnallinen kotiseutumuseo. Toiminnallisuus tarkoittaa, että päärakennukseen hankitaan esineitä harkitusti. Pirtistä ja kamareista halutaan toimivia kokoontumistiloja.

Kotiseutumuseon tarkoituksena on tallentaa Eräjärven perinteistä aineistoa maatalouteen, kotitalouteen ja mahdolliseen teollisuuteenkin. Kotiseutumuseo esittelee lähinnä talonpoikaisesineistöä, mutta myös maatiloihin liittyvää aineistoa.

– Toivomme, ettei ryntäystä vanhojen esineiden lahjoittamiseen tule, koska varastotila on vielä epäjärjestyksessä. Esineiden lahjoitusten yhteydessä toivomme, että kirjoitatte tiedot esineestä, koska se on rakennettu sekä missä ja milloin sitä on käytetty. Esineistä on hyvä saada mahdollisimman paljon historiaa, koska siitä on hyötyä luovutussopimuksen yhteydessä, Jouko Helin toteaa.

Rosellin päärakennuksen kamarit henkivät vanhanajan tunnelmaa. Pöydällä on kehystettynä vanhoja valokuvia. Kuva: Mirkka Tuominen

Orivesi pääsi tänä vuonna Pirkanmaan maakuntamuseon seutumuseo-hankkeeseen. Hankkeen yhtenä tavoitteena on kerätä asukkailta vanhaa perinnetietoa.

– Kuulun itsekin Eräjärvi-seuran muistitietotoimikuntaan ja olen lupautunut tekemään tallennusta, joka on tarkoitus tehdä nauhoitushaastatteluna mahdollisimman häiriöttömässä tilassa, joko isommalla tai pienemmällä ryhmällä, ehkä syksyn tai talven aikana, Helin taustoittaa

Rosellin talon historia esiin Elojuhlassa

Rosellin tilan pihapiiri toimi sunnuntaina Eräjärvi-Seuran järjestämän Elojuhlan pitopaikkana. Elojuhlaa saapui viettämään lähes 90 juhlavierasta eri puolelta Suomea. Seuran talkoolaiset toimivat oppaina juhlayleisölle Rosellin talossa ja pihapiirissä. Pirtissä sai ihastella esimerkiksi Hilkka Selinin tilkkutyötaidetta sekä Onni Oksasen taidetta.

Heikki Lehto kertoi juhlayleisölle Rosellin kunnostuksesta, jota hoiti innokas talkootyöryhmä. Tampereen Vapriikista perinnerakennusmestari Anne Uosukaisen neuvojen mukaan pirtin seinistä purettiin lastulevyjä niin, että alkuperäiset hirsiseinät tulivat esiin. Ainoastaan sähköistys piti antaa ammattilaisten tehtäväksi.

– Kaikki muut työt teimme itse talkoovoimin, Lehto kertoo.

Juhlapuheen pitänyt Suvi Roselli lausui lämpimät kiitokset kaikille niille vapaaehtoisille ihmisille, jotka ovat tehneet työtä Rosellin talon eteen.

– Talkoolaisten työpanos on todellinen kulttuuriteko, hän lausui ja muisteli puheessaan myös isoisänsä Mauno Rosellin kertomuksia.

– Ilahduin todella paljon ilahduin siitä, kun kuulin, että Rosellin talon viimeisin omistaja Yrjö eli kutsumanimeltään Jukka testamenttasi talon Eräjärvi-seuralle. Tämä mahdollistaa sen, että pystyn jatkossakin vierailemaan isoisovanhempieni kodissa. Tämä on minulle toiveiden täyttymys. Toivon, että talo tuo paljon iloa sekä eräjärveläisille että ulkopaikkakuntalaisille, jotka vierailevat täällä, Roselli iloitsee.

Rosellin suvun serkukset osallistuivat Rosellin talon pihapiirissä järjestettyyn Elojuhlaa. Serkukset Pekka Roselli Eräjärven keskustan tuntumasta, Heimo Roselli Kuhmoisista, Matti Vellamo Tampereelta, Hillevi Weckman Heinolasta ja Anja Leskelä Muhoksesta muistelivat vanhoja aikoja Rosellissa käydessään. Pekka Roselli muistaa kontanneensa lapsena pirtin lattialla. Kuva: Mirkka Tuominen

Maila Roselli lahjoitti Eräjärvi-seuran museoon isänsä Mauno Rosellin vanhan viulun, jonka  Juhani Tuominen korjasi uudenveroiseksi soittimeksi, entraten viulua monin eri tavoin.

– Vaihdoin viuluun haljenneen vaijerin tilalle uuden vaijerin uusine osineen. Lisäsin viuluun myös kaksi pikaviritintä, Tuominen kertoo.

Elonkorjuulaulu ja Vivaldin Vuodenajat saivat mielet kiitollisiksi, auringon paistaessa kuumasti koko tapahtuman ajan kauniissa maalaismaisemissa. Mauno Rosellin viululla italialaisittain tunnelmoi Tuula Sipilä ja Sinikka Uotila lauloi yksinlaulun. Jukka Hirtolahti säesti yhteislaulua ja soitti haitarillaan, Sipilä ja Uotila soittivat lisäksi viuluja.

Juhani Tuominen kunnosti Mauno Rosellin vanhan viulun, jonka Maila Roselli lahjoitti Eräjärvi-Seuralle. Kuva: Mirkka Tuominen

Leave a Comment