Tomi Forsblom testasi kuntonsa Västilän puolimaratonilla – osallistujat toivovat, että tapahtuma pysyy myös jatkossa kisakalenterissa

Västilän XXXVII maraton
Västilän maraton siirtyi koronatilanteen vuoksi keväästä loppukesään. Ajankohdan muutos todennäköisesti vaikutti siihen, että maratonille ja puolimaratonille lähti nyt tavallista vähemmän juoksijoita. Kuva: Jussi Kirjasniemi

Västilän puolimaratonilta ensimmäisenä maaliin tullut Tomi Forsblom oli tyytyväinen suoritukseensa, vaikka tavoittelemastaan loppuajasta hän jäikin reilun minuutin. Lempäälän Kisaa edustavan Forsblomin loppuaika oli 1.21.27.

Forsblom oli mäkisellä ja mutkaisella reitillä ylivoimainen voittaja, sillä toiseksi tulleen kangasalalaisen Tomi Matilaisen aika oli 1.40.52.

− Ihan hyvä meininki tänään oli. 15 kilometriä meni suunnitelmien mukaan, mutta sitten tuli ensimmäinen paha mäki. Sen toki tiesin ennalta. Kahden viimeisen kilometrin aikana oli myös pahoja ylämäkiä, joissa vähän kanttasin, Forsblom kertoo.

Tavoitteena Forsblomilla oli ollut päästä ajan 1.20,00 alle. Nyt tehty loppuaikakin kelpasi miehelle.

− Ei se pettymys ole. Tässä on ollut pitkä tauko edellisestä puolimaratonista, joten en edes tarkkaan tiennyt, mihin pystyn.

Västilän maraton
Tomi Forsblom (oik.) voitti Västilän puolimaratonin ylivoimaisesti. Suorituksesta hänet palkittiin pokaalin lisäksi ruisleivällä. Kyynärpääonnittelua on antamassa muun muassa Jyrki Tuomaala (kesk.). Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kisat pitävät kipinän yllä

Poikkeuksellisen kauden aikana Forsblom ei ole päässyt juoksemaan kilpaa niin usein kuin olisi halunnut. Västilän puolimaraton oli vasta hänen toinen kisansa tänä vuonna.

− Jos oikein kivien ja kantojen alta olisi etsinyt, niin jotain kisoja olisi varmasti ollut, mutta Tampereen lähialueella ne ovat olleet vähissä. Kovin pitkiä matkoja en viitsi kisojen takia ajella.

Juoksu-uransa aikana Forsblom on käynyt säännöllisesti testaamassa kuntoaan kisoissa. Lähtöviivalle hän on ensimmäisen kerran astellut 22-vuotiaana ja tutuksi ovat sen jälkeen tulleet muun muassa Saksan isot maratonit Berliinissä ja Hampurissa.

− Maraton on päämatkani. Nämä puolimaratonit ovat hyviä maratoniin tähtääviä harjoitteita, Forsblom selvittää.

Myös Västilän puolimaratonilla Forsblom on esiintynyt aiemmin, tasan kymmenen vuotta sitten. Sijoitus oli sama kuin nyt, mutta loppuaika oli hiukan parempi 1.20.45.

− Sen näkee paremmin, missä kunnossa mies on, kun katselee ja arvioi kisa-aikoja. Kisat pitävät myös kipinän yllä. Se on syy lähteä lenkille, kun asettaa itselleen kisatavoitteen, Forsblom sanoo.

− Se tälle vuodelle onkin tuonut haastetta, kun kisoja ei ole ollut, niin motivaatio on ollut välillä hukassa. Etenkin ne kilpailuun valmistavat kovat harjoitukset meinaavat jäädä helposti pois, kun kisoja ei ole tiedossa, hän jatkaa.

Loppukauden aikana Forsblom käy todennäköisesti vielä juoksemassa yhden puolimaratonin syyskuun puolivälissä ja yhden maratonin lokakuussa.

− Ainakin vielä ne ajattelemani kisat aiotaan järjestää.

Västilän maraton
Västilän maratonille osallistuville ei tule yllätyksenä, että reitti on vaativa. Mäkiä ja mutkia sillä riittää. Kuva: Jussi Kirjasniemi

Hankala vuosi korona vuoksi

Västilän Voiman väelle tämänvuotinen maratontapahtuma ei ollut mikään helppo nakki. Juoksutapahtuma on perinteisesti pidetty toukokuun alussa, mutta koronarajoitusten vuoksi sille piti etsiä uusi ajankohta.

Juoksijoita elokuun loppuun siirrettyyn tapahtumaan saatiin mukaan vähemmän kuin koskaan aikaisemmin. Maratonilla oli mukana vain kuusi juoksijaa ja puolimaratonin juoksi 13 osallistujaa.

Västilän Voiman puheenjohtaja Jyrki Tuomaala uskoo, että juuri ajankohdan muutos aiheutti osallistujakadon.

− Huippuvuosina mukana on ollut satoja juoksijoita. Niistä ajoista osallistujamäärä on viime vuosina tasaantunut noin 50 juoksijaan, mutta nyt saimme paikalle vain noin puolet siitä määrästä. Trendi on toki ollut laskeva, mutta ajankohta ja koronatilanne ovat varmasti vaikuttaneet nyt eniten, Tuomaala arvioi.

Taloudellisilta tappioilta Voima silti välttyi, vaikka osallistumismaksuja ei kertynytkään tavanomaista määrää.

− Siitä kiitos kuuluu muun muassa sponsoreillemme, Tuomaala huomauttaa.

Västilän maraton järjestettiin nyt 37. kerran. Tuomaala on huomannut, että vuosien aikana sen omakseen ottaneet palaavatkin paikalle aina uudestaan. Tuttuja nimiä oli mukana myös tällä kerralla.

− Muun muassa Pajusen Paavo Mikkelistä oli jälleen lähtöviivalla. Hän on muutenkin kova maratonmies. Saldo on yli sata juostua maratonia, Tuomaala tietää.

Västilän maraton
Varsinaiselle Västilän maratonille osallistui vain kuusi juoksijaa. Yksi heistä oli Mirja Jussila Kangasalta. Kuva: Jussi Kirjasniemi

Päätökset jatkosta syksyn aikana

Osallistujat ovatkin juuri se suola, jonka vuoksi tapahtuma on päätetty järjestää, vaikka vaikeuksia matkan varrella on välillä ollut. Juoksijat ovat nimittäin toivoneet tapahtuman pysyvän juoksukalenterissa.

Tällä kertaa toiveen lausuivat ääneen muun muassa puolimaratonilla mukana olleet Raimo Lahtinen Jämsästä ja Jari Lindholm Mäntsälästä.

− Jostain syystä tätä tapahtumaa ei ihmiset vain taida tuntea kunnolla. Jämsästäkään tänne ei ollut lähtijöitä, vaikka sijainti on lähellä. Toisaalta tänä viikonloppuna myös Tampereella oli samaan aikaan juoksutapahtuma, Lahtinen toteaa.

Itse hän ilmoittautui Västilän puolimaratonille viime tingassa tiistai-iltana. Polkujuoksua pääasiallisesti harrastava mies oli todennut, että jalat ovat palautumassa hyvin pitkästä harjoitteesta ja päätti lähteä Västilään juoksemaan.

− Tämä toimi nyt hyvänä lämmittelynä tulevaa Jyväskylän maratonia varten. Se aiotaan ainakin vielä järjestää syyskuun puolivälissä. Itse asiassa tämä puolimaraton olisi aivan huikea lämmittely heti keväällä kauden alkuun. Ensi vuonna siis nähdään, Lahtinen lupaa.

Tuomaala on vielä varovainen maratonin jatkon suhteen, vaikka paineita hartioille on jo aseteltu. Päätöksiä tulevasta seurassa aiotaan kuitenkin tehdä jo syksyn aikana. Hiukan Tuomaalaa kuitenkin jo kutkuttaa se ajatus, että pian edessä olevan juhlavuoden maratonkin saataisiin järjestettyä.

− Mutta vuosi kerrallaan tässä pitää mennä. Huomioon pitää ottaa myös se, että tapahtuma järjestetään talkoovoimin. Ne noin 30 talkoolaista meidän on joka vuosi saatava mukaan, jotta järjestelyt ja palvelut toimivat.

 

Västilän maraton 29.8.2020, tulokset:

M40: 1) Leppänen Teemu Jyväskylä 3.33.00, 2) Niemi Janne Kangasala 3.37.17.

M50: 1) Lindqvist Christian Ik Falken 3.32.56.

M65: 1) Lintulahti Antero Saunatalo 4.32.45.

M100+ (yli sata maratonia juosseet): 1) Pajunen Paavo Mikkeli 4.29.02.

N: 1) Jussila Mirja Kangasala 4.35.05.

Puolimaraton:

M: 1) Forsblom Tomi LekiYU 1.21.27, 2) Matilainen Tomi Kangasala 1.40.52, 3) Lahtinen Raimo Jämsän Kisailijat 1.45.01, 4) Lindholm Jari Mäntsälä 1.45.59, 5) Suoniemi Ari Ilveskissat 1.51.13, 6) Rami Alakoski Tampere 1.51.18, 7) Korteniemi Jouko Lempäälä 2.09.31, 8) Jaakkola Jarmo VäVo 2.16.03, 9) Raukola Pekka Leväslahti 2.33.17.

N: 1) Sari Malvisalo Jämsä 1.53.09, 2) Aaltonen Katri Helsinki 1.55.47, 3) Hovisilta Saija Vantaa 2.00.20, 4) Erkkilä Anna-Leena Jyväskylä 2.42.45.

Leave a Comment