Kaupunki palkitsi kaksi kultamitalistia, joiden ohjelmaan kuuluu yhteensä 13 eri lajia

Juuso Hassin ja Heikki Heiskasen mitalikahvit
Kultamitalistit Heikki Heiskanen ja Juuso Hassi onnittelivat toisiaan ajan hengen mukaisesti. Kuva: Juha Jäntti

– Helpollahan minä pääsen, kun sinulla on kisassa kymmenen lajia, tuumasi EM-kultamitalisti Heikki ”Mocce” Heiskanen Suomen mestari Juuso Hassille kaupungin tarjoamilla mitalikahveilla.

Kaupunki palkitsi maanantaina kevään ja kesän kisavoittajat. Heiskanen toi maaliskuussa voimanoston EM-kisoista kultaisen mitalin 60-vuotiaiden sarjasta. Hassi oli äskettäisissä Kalevan kisoissa kymmenottelun ykkönen.

Heiskasellakin riittää suorituksia yksittäisessä kisassa. Saman päivän aikana ovat perätysten jalkakyykky, penkkipunnerrus ja viimeisenä kuninkuuslaji maastaveto. Kun mies on joka nostolla painavien rautojen kanssa maksimivoimiensa äärirajoilla, kisa on tässäkin lajissa todella tiukka rutistus.

– Olihan se aika kova homma, kun neljä vuotta sitten ensimmäisen kisan penkkipunnerruksessa rintalihas repesi kokonaan irti. Mutta sekin parani ja homma jatkui, Heiskanen muisteli vielä melko lyhyen kilpauransa alkuvaiheita.

– Oikea suoritustekniikka on todella tärkeää, kun mennään isojen painojen kanssa äärirajoilla. Juuri tekniikkaan olen pyrkinyt kiinnittämään huomiota.

Parin edellisen vuoden aikana Heiskasen kisasuoritukset jäivät alakanttiin. Mies sai sitten viime syksyn aikana kunnon vaihteen päälle, mikä toi ensin SM-kultaa ja sitten päälle voiton EM-kisoissa.

– Kerrankin kaikki natsasi kohdalleen, ja paikatkin olivat kohtuullisen hyvässä kunnossa. EM-kisassa tuli maastavedosta oma ennätys ja yhteistuloksen ennätys, joka oli myös Suomen ennätys.

Heiskasella riittää harjoitusintoa. Toiveena on, että hän pysyisi ehjänä ja voisi kehittyä edelleen tuloksellisesti. Se harmittaa, että syksylle luvassa olleet MM-kisat siirtyivät tuonnemmaksi. Tuo matka olisi ollut kokemus sinänsä.

– Muutoin haaveenani on, että voisin osallistua vielä avoimiinkin kisoihin ja katsoa, miten siellä voisin pärjätä. Kerran oli avoimissa mukana tavoitteella, että en olisi ihan viimeinen. Olin sitten toiseksi viimeinen.

– Ihan huipulle ei ole ollut mahdollisuuksia kurkotella. Kehitys on tässä iässä jo aika hidasta, sillä kilon parannus voi olla puolenkin vuoden työn takana. Tosin kuukausi EM-kisojen jälkeen paransin maastavedon saliennätystäni viidellä kilolla. Tuo parannus pitäisi saada tuotua kisaankin mukaan.

Heiskanen tekee nykyisin kovan 2-3 tunnin harjoituksen joka kolmas päivä. Palautuminen vaatii kaksi päivää, joihin tosin sisältyy venyttelyjä ja lihashuoltoa.

– Yritin vetää harjoituksen joka toinen päivä, mutta se oli liikaa. Sillä rytmillä en enää ehtinyt palautua kunnolla. Sitä se ikä tekee.

Juuso Hassin ja Heikki Heiskasen mitalikahvit
Juuso Hassin ja Heikki Heiskasen mitalikahveilla oli mukana myös Juuson isä ja valmentautumisen vahva taustahahmo Jaakko Hassi (vasemmalla). Kuva: Juha Jäntti

Hassi on ollut Kalevan kisojen kymmenottelussa kahdeksan kertaa mitaleilla, ja nyt tuli neljäs kulta. Kisasuorituksesta jäi kokonaisuutena hyvä tuntuma.

– Ei se ollut ihan paras mahdollinen onnistuminen, mutta sain kuitenkin taisteltua mestaruuden itselleni. Kuula ja korkeus menivät vähän heikosti ensimmäisenä päivänä, mutta 400 metriä kulki pitkästä aikaa hyvin. Siitä oli hyvä jatkaa toiseen kisapäivään, Hassi kertasi.

Viime talven harjoittelussa oli tavoitteena kehittää juoksemista, mikä onkin kulkenut hyvin tällä kaudella. Myös hyppyjä oli määrä tehdä keväällä enemmän.

– Sitten harjoitushalli meni kiinni, ja hyppytreenit jäivät vähemmälle. Tämä on näkynyt jonkin verran epävarmuutena rimalajeissa.

Hassi tavoittelee ensi kaudella ennätysparannusta, jotta hänellä alkaisi olla mahdollisuuksia päästä aikuisten arvokisoihin. EM-kisat siintelevät kahden vuoden päässä. Sitä ennen on hyvin aikaa keskittyä tekemään kisarajan ylittävä ottelutulos.

– Pääsy EM-kisojen tasolle ei ole mikään mahdoton tavoite. Minun pitäisi parantaa ennätystäni noin sadan pisteen verran. Tuo edellyttää tietysti edelleen kehittymistä ja myös sitä, että pystyn tekemään kilpailuissa lajeja hyvällä onnistumisprosentilla.

Seuraava kisa on Hassilla näillä näkymin tulevan viikonvaihteen Ruotsi-maaottelu. Siellä pitäisi olla ohjelmassa ensimmäistä kertaa kolmen lajin ottelu, mutta tästä oli maanantaina vielä viimeinen varmistus saamatta.

– Jos tuo kolmiottelu toteutuu, se on sitten viimeinen kisani tällä kaudella.

Leave a Comment