50 vuotta sitten: Siitamassa sunnuntaina

Vanha artikkeli, Siitama
Siitaman kotiseutupäivän vanhojen esineitten näyttelyä tutkittiin mielenkiinnolla.

Salintäyteisen yleisön läsnäollessa vietettiin Siitaman kotiseutusunnuntaita marraskuun 1 päivänä. Kuinkas muuten, kun on kysymys Siitamasta, tuosta ainutlaatuisesta kylästä kotiseututyön alalla, ehkä ainutlaatuisesta maassamme, sillä niin paljon kaikkea mahdollista on Siitamasta talletettu kirjoitettuna ja valokuviin viime vuosien aikana, että ei taida löytyä kylää maastamme, joka on niin tarkoin ”kartoitettu”. Kotiseutupäivästä vastasivat Siitaman Nuorisoseura ja Oriveden Seudun Kansalaisopiston Siitama-piiri.

Tilaisuudessa oli tällä kertaa esillä kehitystä kuvaavien käyttöesineitten näyttely, johon kaikki oli kerätty Siitamasta. Täytyy ilolla todeta, että esinemuseo pienoiskoossa oli saatu esille Jukolaan. Esillä oli silitysrautoja vanhasta sähkörautaan, oli laukkuja tuohikontista nykyhetken muovikassiin, työkaluja, maanviljelyskaluja ja valaisimia – kynttilälyhtyjä, öljytuikkuja aina Jukalan ”huusilyhtyä” myöten. Myös vanhoja tilakarttoja oli seinällä. Irja Valonen esitteli vieraille näytteillä olleet esineet.

Kotiseutupäivän avasi Siitaman Nuorisoseuran esimies Lassi Kymäläinen selostaen tämänsyksyisen Siitaman kotiseutupäivän teemaa.

Kansalaisopiston rehtori Auvo Karsikas esitti tulokset viime kesänä Oriveden Opistossa olleen kirjoittajaseminaarin tutkimuksesta Siitaman kylästä.

Oriveden Museoyhdistyksen puheenjohtaja opett. Veli Paavola käytti puheenvuoron, jossa hän esitti siitmalaisten harkittavaksi kysymyksen: olisiko mitään mahdollisuuksia lähitulevaisuudessa siirtää Siitaman kyläkunnan omistama kirkkovene Oriveden museoalueelle, missä se olisi helpommin yleisön nähtävissä, kuin nykyisessä paikassaan, joka tosin on aito, mutta hankalien kulkuyhteyksien takana.

Maanviljelijä Eero Mikkola pitti mielenkiintoisen esityksen Siitaman riista- ja villieläimistöstä, mistä selvisi milloin viimeksi karhut ja sudet ovat juoksennelleet Siitaman alueella. Esityksessä kerrottiin mm. miten eräs salametsästäjä oli viimeisinä elonhetkinään tunnustanut salaa kaataneensa yli 60 hirveä.

Palaamme lehdessämme myöhemmin tarkemmin tähän ja muihinkin Siitaman Kotiseutupäivän mielenkiintoisiin esityksiin.

Väliajan jälkeen esitteli Herman Soinin Siitamasta keräämiä rautatiekaskuja R. Haavisto, joista eräs:

Vaasan rataa (Siitaman kohdalla rataa rakennettiin 1870-72) – Kun Mikkolan pellon kohdalla oleva korkea penkere oli saatu niin valmiiksi, että ainoastaan ”paarlaasti” (yksi sorakerros) puuttui, tuli vallan kauhea vesisade, joka huuhteli koko penkereen pois, poltti ratamies ”proppunsa” ja loihe lausumaan: ”Jos sinä Jumala olisit saatana, niin tukkapöllyä tulisi!”

Lopuksi nähtiin väridioja seuraavista aiheista: Kotiseuturetki Orivesi – Ruovesi – Teisko. Kyläsarja: Pitkäjärvi – Pajukanta – Salokunta. Luontosarja: Siikaneva – Susimetsä. Siitaman kevät, kesä ja syksy 1970. Yli 100 kuvaa neljältä kuvaajalta.

Oikeat vastaukset juhlassa olleeseen arvauskilpailuun. Esineet: maasepän tekemät ketunraudat, suutarin tarvitsema pihtilauta rukkasen teossa, samassa työkalussa yhdistettynä 8 työvälinettä. Valokuvat: Helionsaari, Välimaan vanha rakennus, Kutemajärvi. Pikku palkinnolla palkittiin parhaista vastauksista täysin pistein Erkki Mäkelä ja miltei täysin oikein vastanneet Pentti Myllylä ja Matti Siren.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 5.11.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment