50 vuotta sitten: Neuvostoliittolainen kouluvaltuuskunta vieraili Orivedellä

Vanha vuosikerta
Neuvostoliittolainen kouluvaltuuskunta isäntineen seuraamassa kiinnostuneena keskuskoulun ”ekaluokan” työskentelyä.

Maassamme 2-viikkoisella vierailulla oleva neuvostoliittolainen kouluvaltuuskunta tutustui Oriveden kouluoloihin tiistaina. Valtuuskunta on tutustunut maamme kansa-oppikoululaitokseen, aikuiskasvatukseen sekä ammattikoulutukseen. Valtuuskunta on opetusministeriön vieraana. Koulu-uudistus on ajankohtainen myös Neuvostoliitossa, sillä siellä ollaan siirtymässä 8-vuotisesta oppivelvollisuuskoulusta 10-vuotiseen oppivelvollisuuskouluun.

Suomen koululaitokseen ja sen em. sektoreihin valtuuskunta on tutustunut Helsingissä, Hämeenlinnassa, Valkeakoskella, Tampereella ja Jyväskylässä. Orivesi oli vierailun ainoa puhdas maaseutukohde.

Valtuuskunnan johtajana toimii Valko-Venäjän opetusministeri Mihail Minkevits. Muut jäsenet ovat Arkangelin opettajakorkeakoulun rehtori Georgi G. Frumenkov ja Tarton oppikoulun englannin kielen lehtori Eevi Palgi.

Oriveden vierailu alkoi kunnan tarjoamalla lounaalla. Sen aikana esittelivät kuntaa, sen kulttuurielämää ja koululaitosta, kunnanjohtaja Tapio Taivalaho ja kunnanvaltuuston puheenjohtaja K. R. Mäntysaari.

Keskuskoululla toivotti vieraat ja heidän suomalaisen seurueensa, koulutoimentarkastaja Arvi Niemistön ja Niilo Eräpohjan sekä maist. Jukka Kärävän – tervetuulleeksi op. Timo Liinamaan johtama oppilaskuoro. Koulun toimintaa esitteli op. Mäntysaari ja tutustumiskierroksen aikana seurattiin ”ekaluokkalaisten” opetusta sekä kuunneltiin oppilasorkesterin esityksiä.

Vanha vuosikerta
Valtuuskunta on saapunut yhteiskoululle.

Oriveden yhteiskoulua ja ykistyisoppikoulujärjestelmää esitteli valtuuskunnalle reht. Paavo Virta.

Oriveden Opistoa ja sen tarjoamia opiskelumahdollisuuksia ja kansanopistolaitosta esitteli reht. Paavo Suvanto. Kansalaisopistojen osuudesta aikuiskasvatuksen kentässä kertoi reht. Auvo Karsikas.

Valtuuskunta kävi vierailunsa aikana tutustumassa myös Oriveden kirjastoon. Oriveden vierailu päättyi saunomiseen uimahallissa.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 3.12.1970. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment