Kunnille lisää mahdollisuuksia kasvuun

Eero Peltola.

Jämsän kaupunkia on kuluvana vuonna koettelut Kaipolan paperitehtaan lakkauttaminen sekä muitakin kuntia koskettanut koronakriisi.  Suuria haasteita riittää ratkottavaksi tuleville päättäjille.

Muuttotappiokuntana on löydettävä ratkaisuja poismuuton hillitsemiseksi ja yrittäjäystävällisemmän sekä elinkeinoystävällisemmän ilmapiirin saavuttamiseksi. Metsäteollisuus, matkailu ja ilmailuteollisuus ovat edelleen vahvoja toimialoja Jämsässä, unohtamatta monipuolisia maaseutuelinkeinoja ympäri Jämsää.

Positiivisena ilmiönä koronakriisin seurauksena on noussut, se että ihmisten muuttovirta on suuntautunut myös maaseudulle. Pinta-alaltaan suurella Jämsällä maaseutumaisia asuinalueita riittää jossa on turvallista elää ja tilaa asua.

Poismuuton hillitsemiseksi vaaditaan toimenpiteitä niin täällä paikallisella tasolla kuin valtakunnallisesti. Etätyön yleistymisen myötä ihmisiä on jo muuttanut muun muassa kakkosasunnoilleen, ja pohtimisen arvoista onkin kaksoiskuntalaisuuden hyödyntäminen.

Keskustelu kaksoiskuntalaisuudesta on kaatunut aikaisemmin lähinnä äänestämiseen kahden eri kunnan välillä, myös kuntavero – ja valtionosuusjärjestelmät vaatisivat muutoksia.

Kaksoiskuntalaisuus kannustaisi pieniä kuntia ja kaupunkeja houkuttelemaan uusia asukkaita kuntaan myös osa-aikaisesti. Tällöin verotulot kohdistuisivat myös siihen kuntaan paremmin missä ihminen todellisuudessa asuu, ja käyttää palveluita. Työnteon mahdollistaminen ympäri Suomea on avainasemassa monipaikkaisuuden toteuttamisessa.

Uudistuksia rahoitukseen ja palveluihin tarvitsevat etenkin kunnat, jotka kamppailevat väestön poismuuton ja heikentyvän talouden kanssa. Sanna Marinin hallituksen kaavailemalla hyvinvointialue-uudistuksen tarkoituksena on viedä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämisvastuu suurempiin maakuntiin.

Suurena riskinä pienille paikkakunnille on häviäjän rooli, kun päätöksenteko palveluista keskittyy maakuntakeskuksiin. Onko luvassa vain lisää uutta hallintoa? Erityiskysymyksiä liittyy myös Jämsän tilanteeseen uudistuksessa, sillä Jämsä kuuluu Pirkanmaan sairaanhoitopiiriin, mutta Keski-Suomen maakuntaan.

Eero Peltola

Kirjoittaja on kaupunginvaltuutettu (kok) Jämsän Länkipohjasta.

Leave a Comment