Tehkää tie kuninkaalle

Tavalliseen tapaani olen ajamassa hiukan myöhässä kohti Orivettä Tampereelta päin. Onneksi on tuttu tie, vaikka edellisestä kerrasta onkin muutama viikko.

Mitä? Täällähän on täysi kaaos, tietä ollaan leventämässä ja sen takia matka hidastuu vain lisää! Nyt en olisi tarvinnut leveämpää tietä, vanha oli hyvä, kun vaan sitä olisi saanut ajaa tuttua hyvää vauhtia.

Ajattelen aikaa, jolloin Suomessakin valmistauduttiin arvovieraiden tuloon huolella. Taloja ja aitoja varmaan maalattiin, ainakin se puoli, mikä tielle näkyi. Voin kuvitella, että teitäkin levennettiin, että kuninkaalliset vaunut mahtuivat kulkemaan saattueineen.

Nykyään talous on kuningas ja nopeus valttia. Niiden takia voidaan tehdä suuriakin uudistustöitä, tasoittaa mäkiä ja täyttää laaksoja.

Jostain tällaisesta kirjoittaa myös Jesaja 40:3-5: ”Ääni huutaa: — Raivatkaa autiomaahan Herralle tie! Tasoittakaa yli aron valtatie meidän Jumalallemme!”

Sana Herra on kirjoitettu monissa käännöksissä suurilla kirjaimilla, koska se on alkukielessä YHWH, suomeksi Jahve. Seuraavat jakeet kertovat mittavista maansiirtotöistä ja että Herran kunnia ilmestyy ihmisten nähdä.

Merkittävämmäksi nämä jakeet tekee se, että niitä siteerataan Uuden testamentin puolella. Tämä raivaaminen oli sitä työtä, mitä Johannes Kastaja teki valmistaen ihmisiä kohtaamaan Jeesus Kristus. Luukas onnistuu siteerauksessa hyvin, mutta hänkin päättää lainauksen – ei puhuen yleensä Herran kunniasta vaan nimenomaan pelastuksesta: ”Kaikki saavat nähdä Jumalan pelastustyön.”

Raamattu näin liittää Jeesukseen Jumalan kunnioitetuimman nimen, hän on ikuinen Jahve, ainoa Minä Olen Isän ja Pyhän Hengen rinnalla. Ja koska Jeesus On, mekin voimme Olla. Ikuisesti.

Jumalan korkein kunnia tulee julki pelastustyössä. Herra saattaa sallia elämääsi monenlaisia tietöitä, joiden kohdalla on pakko hidastaa. Että malttaisit pysähtyä ja katsoa.

Orvo Miettinen,

pastori

Oriveden adventtiseurakunta

Leave a Comment