50 vuotta sitten: ”Sotaveteraanien talo Pitkäjärvellä” – kansanperinne kertoo

Sotaveteraani Seppo Peltonen keskellä, kuvattuna Sipilän puutarhakeinussa. Oikealla istumassa Antto Rantanen, suuri kansanperinteen taitaja Eräjärveltä.

Kuten tässä lehdessä syyspuolella uutisena kerrottiin, korjasivat Oriveden sotaveteraanit aseveliveteraani Seppo Peltosen talon Pitkäjärvellä. Sen velvoittavampaa korjauskohdetta olisi tuskin voitu löytää, joten on syytä koko kylän puolesta kiittää veteraaneja työstään.

On nimittäin siten että jo vuosien 1808-09 sodan aikana, jolloin Venäjä valloitti Suomen Ruotsilta, asui samassa talossa sotaveteraani, korpraali Jussi Korttman perheineen. Talo ei ollut kylläkään nykyisellä paikallaan, vaan Natukan talosta kylään päin laskevan Kaartiahteen alla, lähinnä nykyistä rouva Alli Järvisen taloa.

Korttman kunnostautui sodan siinä vaiheessa, jolloin Suomen armeija Klingsporin häpeällisen peräytymismarssin jälkeen kääntyi etelään, saavuttaen Lapuan ja Alavuden suurvoitot. Sotilasjohdon tekemän päätöksen mukaan lähetettiin seutua tunteva sissipartio risteilemään veneillä Näsijärvelle häiritsemään vihollisen kuormastokuljetuksia.

Korpraali Korttmanin osasto sai tehtäväkseen hyökätä Ruovedellä Ruhalan kartanon rannassa maihin, jossa se yllättäen tuhosi muonavaraston vartiomiehineen. Samoin onnistui lipunkantaja Rothin ja vääpeli Spofin osaston hyökkäys Kautun kanavavuolteelle, jossa varastot ja silta poltettiin. Myöhemmin paikalle pystytetyssä kivessä on heidän nimensä.

Kansanperinne kertoo, ettei Korttman sodan jälkeen kuulutuksesta huolimatta luovuttanut asettaan, vaan sanoi pitävänsä sen varalta jos vasta tarvittaisiin.

Vallesmanni oli häntä sen jälkeen etsinyt, käyden hevosella kotoakin tavoittamassa pannakseen miehen rautoihin.

– Vilho Sipilä

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 20.12.1970. Alkuosa siitä julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment