Oikea kalustevalinta luo asumismukavuutta – uudet omistajat toivat Oiva Palvelut Orivedelle

Tapani Ahonen, Oiva Palvelut
Oiva Palveluiden toimitusjohtaja Tapani Ahonen on perehtynyt nyt viimeistään edellisen puolen vuoden aikana, miten kalusteet voivat vaikuttaa siihen, kuinka ihmisten toimintakykyä saadaan pidettyä yllä. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Orivedellä on viime syksystä lähtien toiminut yritys, joka toimittaa kodinomaisia ja asumismukavuutta parantavia kalusteita muun muassa hoivakoteihin.

Tarjolla Oiva Palveluissa on tuotteita, jotka mahdollistavat aktiivisen ja omatoimisen asumisen senioreille, ja jotka täyttävät kestävyydeltään julkitilakalustuksen vaatimukset.

– Esimerkiksi lepotuoleissamme istuinkorkeutta on nostettu perinteisiin tuoleihin verrattuna. Niissä myös käytetään tavallista jämäkämpää vaahtomuovia, joten istuja ei uppoa niin syvälle tuoliin. Nämä asiat helpottavat tuolista nousemista, Oiva Palveluiden toimitusjohtaja Tapani Ahonen mainitsee.

Kalusteissa on muutenkin huomioitu hoivakotien arki. Värikkäiden verhoilukankaiden alta löytyy hygieniasuoja ja verhoilukankaissa on vettä läpäisemättömiä vaihtoehtoja.

– Nämä ovat niitä asioita, jotka eivät ehkä niin mediaseksikkäitä ole, mutta arjen toimivuuden kannalta ne ovat tärkeitä asioita: meidän pitää huomioida muun muassa inkontinenssiongelmat. Päällinen on siis lähtökohtaisesti vettä läpäisemätön ja sen alla on vielä kosteussuoja, Ahonen selventää.

Päälliset ovat myös irrotettavia ja ne ovat koneellisesti pestävissä korkeahkoissa lämpötiloissa. Pesutarvetta Ahonen kuvailee kuitenkin vähäiseksi, sillä neste poistuu kalusteen pinnalta kuin hanhen selästä.

– Kankaat ovat myös jykevämpää tavaraa kuin tavallisesti. Kestävyysluokka on sellainen, että sitä saa muutaman sata tuhatta kertaa hieroa ennen kuin se nyppyyntyy.

– Tuotteet valmistetaan pääsääntöisesti kotimaassa. Meillä on yhteistyökumppaneita, jotka muokkaavat omaa valikoimaansa meidän toiveidemme mukaan. Tuotteet siis räätälöidään asiakkaan tarpeen mukaan ja kyse voi olla ihan yksittäisestä tuotteesta, Ahonen sanoo.

Tapani Ahonen, Oiva Palvelut
Kalusteissa on kiinnitetty huomiota siihen, että ne ovat tukevia ja että kangaspäällysteet ovat irrotettavia. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Kaupan kautta kalusteyrittäjiksi

Oiva Palvelut on toiminut jo kymmenisen vuotta, mutta orivesiläinen yritys siitä tuli, kun Tapani Ahonen ja Olli Piri ostivat sen Vesa Lipsaselta.

– Yritys on aikoinaan perustettu Juvalla, mutta viime aikoina se toimi Vääksyssä. Vesa loukkasi itseään työtehtävissä ja halusi myydä yrityksensä. Me päätimme Ollin kanssa jatkaa Vesan aloittamaa työtä, Ahonen kertoo.

Kaksikolla ei aikaisempaa yhteyttä yritykseen ollut. Liiketoiminnan ostaminen olikin heille kuin hyppäys liikkuvaan junaan.

– Vajaassa puolessa vuodessa olemme oppineet paljon. Totta kai Vesa myös perehdytti meitä yrityksen toimintaan, mutta alku oli heti sellainen, että suoraan juoksemaan oli lähdettävä.

Yrityksen tukikohta Orivedellä on Ruovedentien varrella sijaitsevassa kiinteistössä. Samoissa tiloissa on jo pian kolmisen vuotta toiminut Ahosen tulipesätuotteisiin liittyvä yritys.

– Totesimme, että varastotilat olivat logistisesti hyvällä paikalla. Kun tilaan oli mahdollista avata myös kivijalkakauppa, niin päädyimme siihen, että paikka on hyvä myös Oiva Palveluille.

Kivijalkaliikkeessään Ahonen ja Piri eivät kuitenkaan kovin paljon ole ehtineet olla. Esimerkiksi joulua edeltävinä viikkoina miehet hakivat ja toimittivat tuotteita asiakkailleen viitenä päivänä viikossa.

– Keskimäärin me olemme kolme päivää viikosta tien päällä, kun käymme esittelemässä tuotteitamme asiakkaillemme ja toimitamme tavaraa. Toimimme koko Suomen alueella. Taivalkosken korkeudella olemme jo käyneet ja Loviisaan meiltä on juuri yksi toimitus lähdössä, Ahonen kuvailee.

Tapani Ahonen, Oiva Palvelut
Oiva Palvelut on perustanut Vesa Lipsanen, joka on sukua Dannylle. Tämä voi olla syy, että messuilla esillä olleen keinutuoliin tunnetut henkilöt ovat tehneet signeerauksensa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Arkea helpottavia ratkaisuja

Yrityksen pääasiakkaita ovat hoivakodit ja asumispalveluyksiköt, joiden jo olemassa oleva huonekalukanta tarvitsee päivitystä. Toiminta on projektiluonteista ja tilausten toimituskoot vaihtelevat yksittäisistä tuotteista suurempiin sarjoihin.

– Tavoitteenamme on parantaa hoivakotien kalustekantaa ja tuoda niihin sellaisia huonekaluja, joka helpottavat työntekijöiden arkea ja ylläpitävät asukkaiden toimintakykyä, Ahonen selventää.

Tarkoitukseensa sopivilla huonekaluilla parannetaan myös hoivalaitosten työergonomiaa.

– Jos hoivakodissa on esimerkiksi sellaiset tuolit, että asukas on aina avustettava ylös syvältä, niin se on hoitajan selällekin raskasta.

Yrityksen tuotteita voivat ostaa myös aivan tavalliset kuluttajat kotiinsa. Syksyllä avatun kivijalkaliikkeen lisäksi he saavat palvelua yrityksen verkkokaupan kautta. Liikevaihdosta noin 15 prosenttia kertyy kuluttajakaupasta.

– Kotiasumisen puolella meidän yksi myydyimmistä tuotteistamme on turvaporrasjakkara. Se on perinteinen jakkara, jossa on alas käännettävissä oleva tukikaari, josta voi pitää kiinni, Ahonen sanoo.

– Lisäksi yksityispuolelle menee paljon tukituolia, joiden tärkein ominaisuus korotetun istuimen ohella on niiden nousemista helpottavat, tukevat ja oikein asemoidut käsinojat. Ne sopivat myös esimerkiksi asiakastuoleiksi odotustiloihin.

Ahonen ja Piri myöntävät, että Oriveden seudulla he eivät vielä ole ehtineet tehdä itseään tunnetuiksi. Asiakkaita ja yhteistyökumppaneita he kuitenkin uskovat alueelta löytävänsä.

– Hoivakoteja on jokaisessa kunnassa. Lisäksi konttorikalustus ja etätyöpisteet työergonomian parantamiseksi on ydinaluettamme, joka etätyön osalta korostuu näin korona-aikana.

Leave a Comment