Hengen eväitä: Golgatan kolme ristiä

Golgatan kolmessa ristissä on kiteytettynä koko langenneen Adamin suvun ja Jumalan pelastussuunnitelman kirkas esikuvallinen täyttymys.

Keskimmäisellä ristillä oli Jeesus Kristus – ”Jumalan Karitsa, joka otti pois maailman synnin”. Hänen oikealla ja vasemmalla puolellaan olivat pahantekijät, jotka oli tuomittu tekojensa mukaan kuolemaan. Nuo kaksi ristillä riippuvaa pahantekijää kuvaavat langennutta ihmiskuntaa ja heidän suhtautumistaan Jeesuksen ristin sovitukseen.

Molemmat ovat kuolleet Raamatun mukaan rikoksiinsa ja synteihinsä ja ovat sanan mukaan Jumalan kirkkautta vailla. Toinen heistä kuvaa ihmisiä, jotka pilkkaavat epäuskossaan Jeesusta, eivätkä tee parannusta synneistään ja näin pitävät Jumalan tuomiot päällänsä. Toinen taas tulee synnintuntoon Kristuksen Hengen vaikuttamana, tuomitsee itsensä syylliseksi Jumalan edessä ja tekee näin oikeaa ja totista parannusta. 1 Joh. 1:9 sanoo: ”Jos me tunnustamme syntimme, on Hän uskollinen ja vanhurskas, niin että Hän antaa meill synnit anteeksi ja puhdistaa meidät kaikesta vääryydestä”.

Tuo parannuksen tehnyt tunnusti myös Jeesuksen syyttömyyden ja kuninkuuden, eikä siihen vaikuttanut ”liha eikä veri” vaan Jumala, joka on taivaassa. Hän sai kuulla Jeesuksen sanat: ”Totisesti minä sanon sinulle: tänä päivänä pitää sinun oleman minun kanssani paratiisissa”.

Ihmiset, jotka eivät tee parannusta, puolustelevat ja peittelevät syntejään. Yksi pahimmistä peittely-yrityksistä – sillä sellaisiksi ne jäävät Jumalan edessä – on uskonnollisuus. Ei edes kristinusko ole sitä, mitä Jeesus tarjoaa katuvalle syntinsä hylkäävälle ihmiselle. Ei Jeesus tuonut uskontoa, vaan evankeliumin, jossa on ikuisen elämän voima niille, jotka vastaanottavat Jumalan Pojan uskon lahjana ylhäältä.

Jumalan Pojan usko ei ole uskontoa, vaan uskoa persoonaan Jeesukseen Kristukseen ja siihen, mitä Hän sanoo Raamatussa. Itsessämme meillä ei ole pelastavaa uskoa. Paavali sanoo totuuden itsestään ja meistä: ”Minussa, se on minun lihassani, ei mitään hyvää asu”.

Jeesuksen ristin oikealla ja vasemmalla puolella ristille tuomitut ihmiset kuvaavat ihmiskunnan koko historiaa suhteessa Hänen ristin sovitukseensa. Toiset hylkäävät pelastuksen, toiset taas eivät. Jako kahteen ryhmään tulee ilmi Raamatun sanasta, joka sanoo: ”Kun Ihmisen Poika tulee kirkkaudessaan ja kaikki enkelit hänen kanssaan, silloin hän istuu kirkkautensa valtaistuimelle. Ja hänen eteensä kootaan kaikki kansat, ja hän erottaa toiset toisista, niin kuin paimen erottaa lampaat vuohista. Ja hän asettaa lampaat oikealle puolelleen, mutta vuohet vasemmalle. Silloin kuningas sanoo oikealla puolella oleville: Tulkaa minun Isäni siunatut, ja omistakaa se valtakunta, joka on ollut teille valmistettuna maailman perustamisesta asti. (Matt. 25: 31-34) Sitten hän sanoo vasemmalla puolella oleville: Menkää pois minun tyköäni, te kirotut, siihen iankaikkiseen tuleen, joka on valmistettu perkeleelle ja hänen enkeleilleen”. (Matt 25:41)

Etsikää Jeesuksen tarjoamaa elämää – se on löydettävissä Raamatun sanan kautta. Älä etsi sitä ihmisistä, ei ihminen voi sinua pelastaa, vaan yksin Jumala. Jeesuksen veren puhdistama ja Pyhän Hengen uudestisynnyttämä Jumalan lapsi voi ja tahtoo osoittaa tietä Jeesuksen luo. Pelastaa sinut voi kuitenkin vain syntiesi sovittaja Jeesus Kristus.

Kalevi Tuomivaara

Leave a Comment