Hengen eväitä: Kuninkaasi tulee aasilla ratsastaen

Mitä yhteistä on Palmusunnuntailla ja ensimmäisellä Adventilla? Yhteistä on, että samat tapahtumat ja lähes samat tekstit ovat molempina sunnuntaina. Adventin teemana on: Kuninkaasi tulee nöyränä ja Palmusunnuntaina: Kunnian kuninkaan alennustie.

Molemmat pyhät kertovat Jeesuksen ratsastamisesta Jerusalemiin. Näiden kahden pyhän teemat osoittavat pääsiäiseen. Adventtina odotetaan joulun lasta ja Palmusunnuntaina ollaan menossa kärsimyshistoriaan, kuolemaan ja viimein ylösnousemukseen.

Toisaalta molemmat aihepiirit yhdistävät meidän kristillisen uskomme keskeiset asiat ja tapahtumat. Ilman Jeesuksen syntymää ei olisi koskaan voinut olla ylösnousemusjuhlaa eli pääsiäistä.

Palmusunnuntai siis vie meidät Jerusalemiin, jossa väkijoukko ottaa Jeesuksen vastaan suurimmalla kunnianosoituksella, mikä heillä oli eli palmunlehvillä heiluttaen. Tämähän oli ajan tapa ottaa vastaan kuningas. Tämä tapa on levinnyt koko kristikuntaan nimenomaan Palmusunnuntaina.

Täällä pohjoisessa on vähemmän palmuja ja näin keväällä ainoa elävä oksa on pajun oksa eli pajunkissat. Sen vuoksi täällä virpojat käyvät heiluttamassa virpomaoksia ja toivottamassa siunausta.

Tila ei nyt riitä kertomaan länsi- ja itäsuomalaisen perinteen yhteensulautumisesta, missä noidiksi pukeutuneet (länsisuomalainen perinne) trullit heiluttavat virpomaoksia ja toivottavat siunausta (itäsuomalainen perinne). Näitä on taas mukava katsella ja saada virpojien siunaus.

Mutta, mutta… Tämä korona vaikeuttaa asioita, vai vaikeuttaako? Miten olisi, jos pikku virpojien siunaus kuvattaisiin ja lähetettäisiin sukulaisille ja tuttaville. Suklaata ja muuta palkkaa ei ehkä tulisi niin paljon, mutta virpomisen perusajatus kirkastuisi kertaheitolla.

Virpominenhan on siunauksen toivottamista toiselle ihmiselle. Tätä kuvastaa alkuperäinen merkitys siunatun virpomaoksan antaminen toiselle, virvotulle ihmiselle. Näin palattaisiin alkuperäiseen virpomisen tarkoitukseen: siunauksen toivottamiseen.

”Virvon varvon vitsasella, tällä kevätoksasella, Jeesuksen Kristuksen Jerusalemiin ratsastamisen muistoksi, Jumala sinua siunatkoon.”

Sauli Keskinen,

rovasti

Oriveden seurakunta

Leave a Comment