Kuntalaiset ja yrittäjät aktiivisemmin mukaan Oriveden kehittämiseen

Oriveden kaupungin päätöksenteossa on viime vuosina pyritty osallistamaan ja kuulemaan kuntalaisia ja palveluiden käyttäjiä aiempaa paremmin. Maamme hallitusohjelmassakin on kirjaus uudenlaisesta vuorovaikutuksesta ja uusien menetelmien etsimisestä ja kokeilemisesta.

Orivedellä käytäntö on ollut kirjavaa eri sektoreilla. Yhteistyötä ovat myös värittäneet lukuisat eri päätöksistä, etenkin kaavoitusasioista, tehdyt valitukset.

Kuntalaisosallisuuden edistämiseksi ehdotankin, että Orivedellä otetaan käyttöön vuoden mittainen pilottijakso, jonka aikana testaamme kuntalaisten mahdollisuutta kommentoida kaupungin kokousten esityslistoja kuntamme elinvoiman kannalta.

Kokeilulla haetaan kevyempää tapaa saada kuntalaisten ja yrittäjien näkemyksiä päätöksentekijöiden tietoon elinvoimamme vahvistamiseksi. Tavoitteena on lisätä tiedolla johtamista, sillä kuntalaisilla olisi näin mahdollisuus tuoda päätöksentekoon eri näkökulmia ja myös päättäjät saavat nykyistä enemmän tietoa päätösten pohjaksi.

Pilotti voidaan toteuttaa edullisesti webropol-kyselyinä. Jokainen kommentoija esittää kehitysehdotuksensa omalla nimellään, sillä järjestelmä edellyttää vahvaa tunnistautumista. Kommentti jätetään tietyn esityslistan tiettyyn pykälään.

Kanava ei siis ole toiveiden tynnyri tai valitusväylä, vaan se aidosti antaa helpon tavan tuoda ajatuksensa päätöksenteossa kulloinkin päätettävistä asioista päättäjien tietoisuuteen. Kokouksen esittelijä pystyy tulostamaan koosteen kommenteista suoraan järjestelmästä, joten sen työstäminen kokousta varten ei ole mahdoton tehtävä.

Toivon, että pilotti saadaan käyntiin uuden valtuustokauden alussa ja se osaltaan lisää kuntalaisten kiinnostusta yhteisiin asioihimme ja kaupunkimme tulevaisuuteen.

Tulen jättämään asiasta valtuustoaloitteen seuraavassa valtuuston kokouksessa.

Marjo Mäkinen-Aakula

kaupunginvaltuuston 1. vpj

kuntavaaliehdokas (Keskusta)

Leave a Comment