Kolme kysymystä palveluasumisen kahdesta hankkeesta

Oriveden kaupunginvaltuusto myönsi kahdelle vanhusten palveluasumisen rakennushankkeelle lainan takaukset, yhteensä 8,3 miljoonaa euroa.

Lue lisää: Kaupunginvaltuusto myönsi miljoonahankkeille takaukset – uusien rakennusten myötä Tähtiniemikoti jää tarpeettomaksi

Erinomaisia hankkeita, mutta ainakin kolme asiaa herättää kysymyksiä.

1. Vuokratasoa ei tiedetä (eli mitä Oriveden kaupunki maksaa vuokraa Artun Palveluasunnoille) Rakennuskustannukset tullevat nousemaan huomattavasti, johtuen rakennusalan ylikuumenemisesta. Eipä siinä auta edes entisistä itäblokin maista tulevat työnhalpuuttajat. Pelkona on myös, että varustetasosta joudutaan tinkimään. Myös loppuasujaa kiinnostaa vuokran suuruus.

2. Valmistuuko asuntoja riittävästi? Orivedellä on paljon huonokuntoisia, muistisairaita vanhuksia, joiden paikka ei ole kotona. Tälläkin hetkellä jonoa on vanhusten hoitopaikoille.

3. Surullista on, että Tähtiniemikoti on vain 40 vuotta vanha. Tulevien rakennushankkeitten laina-aika on 41 vuotta. Tällä kaavalla tulevat  rakennukset ovat hylkykunnossa ennen kuin lainat on maksettu. Rakennusvalvonnan tuleekin toimia ko. hankkeissa jämäkästi, asujien ja veronmaksajien etua katsoen.

Osmo Mäkinen

Leave a Comment