50 vuotta sitten: Purnu valmistuu kesään – Työn juhlaa vietettiin

vanha vuosikerta, Purnu
Purnun vastavalmistunut upea luhtiaitta.

Perjantaina 14.5. vietettiin Oriveden Purnussa, kuvanveistäjä Aimo Tukiaisen ateljeetaloryhmässä, yhdistettyä harjakais- ja tupaantuliaisjuhlaa. Purnuun on valmistunut Längelmäen ja Kuhmoisten rajamailta Ala-Venttolan tilalta siirretty 1862 tehty luhtiaitta, jota käytetään tänä kesänä Purnun taidenäyttelyn yhteydessä kahvitupana. Samoin on saatu valmiiksi uusi näyttelyrakennus täydentämään alueella jo entuudestaan olevaa viiden näyttelyhallin ryhmää.

Purnun työn juhlan isäntänä oli kuvanveistäjä Aimo Tukiainen ja vieraina rakennus- ja muutostöissä mukana olleet. Ohjelmaan kuului myös erinomaisen savusaunan löylyt. Työssä mukana olleilla oli vanhan tavan mukaan tilaisuus piirtää puumerkkinsä luhtiaitan portaitten ulkopintaan.

Kuvanveistäjä Aimo Tukiainen esitti kiitoksensa kaikille työssä mukana olleille hyvin suoritetusta työstä. Hän kiitti erikoisesti Kustaa Järvistä, jonka ratkaiseva tokaisu : ”Tee hyvä kauppa”, oli lopullisesti sinetöinyt luhtiaitan oston.

Usein kaikki herkät asiat häviävät, kun vanhoja aittoja muutetaan asuttaviksi, mainitsi kuvanveistäjä Tukiainen, mutta toivoi, että tässä luhtiaitassa muutoksista huolimatta olisi säilynyt ”aitan henki”, kuten on jo olemassa tietty ”Purnun henkikin”. Lopuksi hän selosti tarkemmin talven aikana Purnussa suoritettuja töitä:

Kahvitupana palveleva luhtiaitta on kooltaan 7×10 m ja sen toisessa kerroksessa on myös yleisötiloja. Aittaan voidaan asettaa esille näyttelyyn mukaan tulevia teoksia. Viime talvena Purnuun noussut uusi näyttelyrakennus on pinta-alaltaan 70 m² ja on se kuudes alueen ateljee- ja näyttelyrakennus.

Tänä kesänä on Purnussa käytössä näyttelytiloja kaikkiaan 386 m². Näihin tiloihin voidan sijoittaa maalauksia, grafiikkaa ja joitakin veistoksia. Suurin osa veistoksista tulee kuitenkin entistä tapaa noudattaen ulkosalle Längelmäveden rannalla oleville ruohokentille.

vanha vuosikerta, Purnu
Luhtiaitan rakentajia työnjuhlassa rakentamassaan aitassa, joka toimii ensi kesän näyttelyn kahvitupana.

Purnun rakennusten yleissuunnittelusta on koko ajan vastannut arkkitehtitoimisto Osmo Sipari ja lujuuslaskelmat on laatinut insinööritoimisto Eino Puranen. LVI-suunnittelusta vastaavat Olof Granlund ja Antti Oksanen. Aitan purkamisen ja pystytyksen ovat suorittaneet Toivo ja Pentti Viinanen sekä Ossi Salovius. Hirsiasiantuntijana on toiminut Kustaa Järvinen. Muista rakennuksiin liittyvistä alaurakoista ovat vastanneet Oriveden Vesihuolto-osuuskunta, Oy Putaansähkö, Oriveden Puutuote ja Eristysliike Kolu.

Oriveden kunnan tervehdyksen ja kiitoksen kuvanveistäjä Tukiaiselle esitti kunnanjohtaja Tapio Taivalaho. Hän totesi kuvanveistäjä Tukiaisen tuoneen Orivedelle tavattoman paljon, tämän Purnun, ja oli iloinen siitä, että sen ovet näyttelyitten yhteydessä avataan kaikelle kansalle, ja näin myös Orivesi tulee laajalti tunnetuksi.

Tampereen Nykytaiteen Museo, joka on vuokrannut Purnun täksi kesäksi kuvanveistäjä Aimo Tukiaiselta, on kutsunut Purnu 71-näyttelyyn mukaan 40 maamme tunnetuinta keski- ja nuoren polven taiteilijaa. Näyttelyn valmistelut ovat edistyneet niin pitkälle, että Purnuun saapuvat ensimmäiset teokset ensi viikolla.

Näyttelyn ripustustyöt alkavat toukokuun lopulla ja se avataan yleisölle kesäkuun 5. p:nä sekä on avoinna joka päivä klo 11-18 elokuun 22. päivään saakka.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 21.5.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment