Salla Karhu Slovakiassa: ”Ajateltiin pitää parin viikon loma päälle” – maajoukkueen karsintamatka piteni karanteenin verran

Suomen joukkue pelien välillä rennoissa tunnelmissa. Punatukkainen Salla Karhu vasemmalla keskirivissä. Kuva: CEV

Salla Karhun isä kertoi viikonloppuna Tammelantorilla, että tytär kotiutuu sunnuntaina naisten maajoukkueen EM-karsintareissulta Balkanilta.

Vaan kuinkas kävikään? Joukkueesta yksi sairastui koronaan, ja koko joukkue jäi Slovakian Nitraan kahdeksi viikoksi karanteeniin hotellihuoneisiinsa. Viimeinen peli Slovakiaa vastaan jäi pelaamatta.

Itse asiassa sairastuminen todettiin jo perjantaina, mutta Suomi sai pelata vielä perjantain ottelunsa Montenegroa vastaan, jossa EM-kisapaikka varmistui kahdella voitetulla erällä. Tuossa ottelussa Salla Karhu oli yksi Suomen parhaista pelaajista ja erityisesti vähän vaikeampina hetkinä piti joukkuetta pystyssä ottaen vahvasti vastuuta. Isä tuntee tyttärensä.

– Salla on juuri sellainen, parhaimmillaan kovissa paikoissa, Heimo Karhu totesi, kun torilla hehkutettiin edellisillan peliä.

Kuinka kova oli pelko, että EM-paikka ei toteudukaan pelin mahdollisesti peruuntuessa?

– En henkilökohtaisesti antanut itseni miettiä sitä liikaa, se oli muiden asia. Meitä kyllä koko ajan infottiin tilanteesta, mutta pidin siinä suhteellisen normaalia pelipäivää käynnissä. Sitten meille sanottiin, että lähdetään peliin, Salla Karhu kertoo tiistaina WhatsApp-puhelussa hotellihuoneestaan Slovakian Nitrassa.

– Ollaan likkojen kanssa juteltu, että vaikka riskin tietää, silti aina ajattelee, ettei se omalle kohdalle tapahdu. Aika hyvin on kuitenkin maskeja pidetty. Ei minulle ole tullut karanteenista suurta ahdistusta. Myös sairastunut tiimin jäsen voi kuulemma hyvin, sekin on tärkeä tieto.

– Johan me keväällä olimme LP Kangasalan joukkue samassa tilanteessa. Silloin tosin oli vähän helpompaa, kun altistuneenakin pääsi ulkoilemaan yksinään ja pääsi mökille karanteenia pitämään. Nyt ollaan visusti jokainen yksin hotellihuoneessa. Vahva suositus jäädä karanteeniin tuli Suomen päästä.

Joukkueen kesken huudellaan toisille ikkunoista, ja puhelimet ovat ahkerassa käytössä, Zoomissakin höpistään paljon. Päivät kuluvat syöden ja lepäillen sekä musiikkia kuunnellen.

– Ruoka tuodaan tarjottimella oven eteen. Eväät ovat aika vaihtelevat, aika riisi-kanapainotteista, mutta nälkää ei nähdä. Jos tulisi, kauppa ja Woltti kyllä toimittavat ruokaa.

Yhteiset kuviot paranivat peli peliltä

Yleispelaajana pelannut Salla Karhu tuli kentälle vaihdosta jo ensimmäisen viikonlopun ensimmäisessä pelissä, ja kuului sen jälkeen koko ajan aloituskuusikkoon. Ryhmä oli ollut ennen karsintaturnauksia aika vähän yhdessä, joten yhteisiä kuvioita piti alussa hiukan hakea.

– Hyvät fiilikset peleistä jäi. Joukkueena mentiin eteenpäin peli peliltä, ja oli mukava huomata, miten pelimme koko ajan kehittyi, Salla kuvailee.

Salla Karhu loisti erityisesti EM-paikan ratkaisseessa jälkimmäisessä Montenegro-pelissä perjantaina.

– Jotenkin sytyin siihen peliin, ja Kaisa (Alanko) tarjoili hyviä passeja. Mikä siinä oli pisteitä tehdessä, mutta ne pari kosketusta ennen sitä pitää myös tehdä hyvin: tiimipelillä voitto tulee, joukkuepelaajan perikuva tiivistää.

Riemu repesi joukkueella kahden voitetun erän jälkeen, kun ensimmäinen oli hävitty. Karhu tunnustaa, että jatkaminen sen jälkeen vaati vähän keräilyä, kun adrenaliinitaso väkisin laski jännityksen lauettua, siinä vähän kierrokset laskivat. Ottelu hoidettiin silti tyylikkäästi kotiin 3–1.

– Pelin jälkeen olikin hetki sekavaa ja mietittiin, mitä nyt tapahtuu. Aika nopeasti siitä mentiin huoneisiin ja alettiin viettää karanteenielämää. Viimeinen pelikin olisi ollut kiva pelata, mutta terveys edellä pitää mennä. Toki kaksi viikkoa on pitkä aika, mutta voihan sen ottaa myös levon kannalta. En ole niin ahdistunut, että yöunet menisivät, mutta ei aina jaksa nukkuakaan.

EM-kisoihin pääsystä numero 11 on innoissaan

– Onhan tämä vasta toinen kerta, kun EM-kisoihin päästään. Ensimmäisen kerran jännitys on nyt poissa ja ehkä pystymme pelaamaan vielä rennommin kuin viimeksi ja oikeasti haastamaan vastustajat.

Se, missä ensin pelataan ja mitkä joukkueet alkulohkossa kohdataan, selvisi torstaina, kun Euroopan lentopalloliitto CEV arpoi lohkot.

Suomen vastustajat alkulohkossa ovat Romania, Turkki, Alankomaat, Ukraina ja Ruotsi.

EM-kisojen alkulohkot pelataan Serbiassa, Bulgariassa, Kroatiassa ja Romaniassa. Suomi pelaa Romanian-lohkossa, jonka ottelupaikkakunta on Cluj-Napoca. Kisat pelataan 18. elokuuta – 4. syyskuuta.

Naisten maajoukkueen päävalmentajaa Tapio Kangasniemeä Salla Karhu arvostaa kovasti.

– Hän on tosi hyvä tyyppi ja hänellä on hyvä tasapaino huumorin ja vaatimustason välillä: ei tehdä hampaat irvessä, mutta toisaalta ei katsella lepsuilua. Kangasniemi on oppinut tuntemaan meidät ja hän tietää, mikä kellekin toimii. Pilkettä silmäkulmassa on kuitenkin oltava.

Salla Karhu tunnustaa, että puhelimessa kuluu suuri osa ajasta, ja Tampereella asuvan avomiehen kanssa jutellaan päivittäin. Hänen tapaamistaan Karhu eniten odottaakin, kun toukokuun loppupäivinä häämöttää kotimatka.

Kirjakin hänellä on sattumalta mukana, mutta sitä hän ei ole ehtinyt vielä alkupäivinä avata. Se on Seppo Jokisen Tampere-aiheinen dekkari. Moni pelaaja kuuntelee huoneessaan myös äänikirjoja.

Salla Karhu muistuttaa, että jos kaksi viikkoa vain makoilee liikkumatta, sekään ei tee hyvää. Onneksi myös hotellihuoneessa voi punnertaa tai muuten jumpata. Kroppaa on pakko välillä vähän rasittaa. Onneksi ennen elokuussa alkavia EM-kisoja päästään vetämään vähän pitempi treenijakso yhdessä.

Millaisia terveisiä lähetät Orivedelle?

– Kotiväen kautta on kuulunut, että olette seuranneet pelejä, se lämmittää kovasti!

Pelit aloitettiin aina juhlavasti kansallislauluin. Salla Karhu, numero 11, pelaajarivin keskivaiheilla. Kuva: CEV

Ei tarvetta olla missään muualla juuri nyt

Koska Salla Karhu on tällä hetkellä vain maajoukkueen palveluksessa, häntä ei stressaa edes tarve olla jossakin muualla.

Mestaruusliigan loppuvaiheissa Kangasalla pelit loppuivat kuin seinään. Siitä jäi runkosarjan voittaneelle LP Kangasalan joukkueelle aika paljon prosessoitavaa, kun finaaleihin pääsy oli enää yhden välierän päässä.

– Ei siinä jäänyt harmittamaan niinkään se, ettei saatu mitalia kaappiin, vaan se, ettei päästy yhdessä kokemaan finaalifiiliksiä. Aika rankkaa sitä oli käsitellä. Meillä oli mahdollisuus käyttää myös urheilupsykologin käyttöön, jos sitä halusi. Itsellä oli kuuntelija kotona.

Karhulla oli Kangasalle yksivuotinen sopimus, joten hän on nyt vapaalla jalalla. Kun viime kevätkin päättyi loukkaantumiseen, hän ei pane pahakseen pientä hengähdystaukoa. Kesä menee nyt kuitenkin maajoukkueleirityksessä ja juhannuksen jälkeen on tiedossa pieni lomakin.

Ennen juhannusta maajoukkueen piti pelata Kultaista liigaa, mutta koska karanteenin takia kolme peliä siitä menee sivu suun, ei ole vielä tietoa, pelataanko loppujakaan otteluista.

Kysymykseen, onko puhelin soinut mistään suunnasta, hän kieltäytyy kohteliaasti kommentoimasta.

– Ei tässä ole mitään hätää, odottelen rauhassa, jos tulee oikeasti hyvä tarjous, hän tyytyy vastaamaan.

Karhu on pelannut vajaan kauden Ranskassa. Vieläkö mieli tekee ulkomaille?

– En ole poissulkenut, mutta otan vielä vähän happea ja mietin, hän tuumaa levollisesti

Juttua on muokattu 21.5.2021 klo 10.23: Juttuun on lisätty tieto Suomen vastustajista ja lohkosta syksyn EM-kisoissa.

Leave a Comment