Hyvät orivesiläiset

Olemme eläneet monella tapaa poikkeuksellisia aikoja. Maailmanlaatuinen koronapandemia on mullistanut elämäämme jo yli vuoden ajan. Koronan torjumiseksi ja likimain normaalin elämänmenon turvaamiseksi on ollut pakko keksiä uusia keinoja selviytyä päivittäisestä elämästä mahdollisimman turvallisesti.

Korona on mullistanut myös kuntavaalien järjestämistä, mihin nyt kuitenkin olemme kahden kuukauden siirron jälkeen valmistautumassa hieman paremmassa terveystilanteessa.

Muistakaa käyttää äänioikeuttanne, kun siihen nyt kesän kynnyksellä on hyvät mahdollisuudet.

Oriveden kaupungin luottamusmiestyöskentelyssä olemme koronasta huolimatta selvinneet kohtalaisen hyvin. Kaupunginvaltuuston, -hallituksen ja lautakuntien työskentely on sujunut etäyhteyksillä lähes normaalisti.

Korona on pakottanut meitä ottamaan pidempiä loikkia niin sanotun digitalisaation suuntaan. Oppiminen on tapahtunut usein yrityksen ja erehdyksen keinoin, samalla se on tuonut mukanaan sadattelua, enkä puhu nyt säästä.

Oriveden asukasmäärä vähenee ja taloustilanne on heikohko plusmerkkisestä tilinpäätöksestä huolimatta. Lapsimäärän lasku toivottavasti taittuu myös Orivedellä kotona vietetyn koronavuoden seurauksena!

Se olisi erittäin positiivinen signaali monestakin syystä. Oriveden Keskusta taistelee juuri nyt olemassa olevien viimeisten kyläkoulujen puolesta. Kouluilla on aina suuri merkitys kylien kehitykselle ja identiteetille. Lapsiluvun nousu antaisi lisää uskottavuutta koulujen säilyttämisen puolesta. Koska kylät ovat kaupungin kumppaneita, kylien hyvinvointi heijastuisi myös koko kaupunkiin.

Koronan muutamiin positiivisiin vaikutuksiin kuuluu, että urbaaniin elämäntapaan tottuneet ihmiset ovat alkaneet tarkistella kantaansa ahtaasti asumisen ja keskitettyjen palvelujen tai vaihtoehtoisesti luonnonmukaisen väljyyden ja terveellisemmän asuinympäristön välillä.

Hartaasti toivomme, että mainoslause ”ylellistä väljyyttä” aiheuttaisi tänne Orivedelle lähiaikoina hallitun muuttoaallon.

Sitä varten on tärkeää, että Oriveden vetovoiman heikkoja signaaleita ei katkaista lyhytnäköisellä säästöpolitiikalla, joka pidemmällä aikavälillä tuo vain lisää tappioita ja samalla voi muuttaa tuon väljyyden ylettömäksi väljyydeksi, eli väkiluvun jatkuvaan vähenemiseen.

Uudet työpaikat ovat tietysti talouden kehittymisen, muun muassa uusien asukkaiden muuton ja siten verotulojen kasvun edellytys. Kaupungin tulisikin entistä rohkeammin ryhtyä tukemaan ja markkinoimaan Orivettä uusien yritysten sijoituspaikkana. Siihen on ainakin lähivuosina paremmat edellytykset, kun 9-tietä nyt kunnostetaan. Kaupungin tulisikin saada aikaan riittävästi edullista teollisuustonttitarjontaa tuon 9-tien varteen keskustan ja Yliskylän väliselle alueelle.

Toinen kehityslinja uusien asukkaiden saamiseksi Orivedelle on kehittää nopealla aikataululla aseman seutua, jotta sinne saataisiin radan varteen, alle puolen tunnin junayhteyden päähän Tampereesta, korkeatasoisia asuntoja täältä Tampereella työssä käyville ihmisille.

Monet nuoret perheet haluavat muuttaa nyt maalle. Kaikki maaseudulle muuttajat eivät kuitenkaan tarvitse tai halua luksusta. Kaupungin tulisi olla aktiivisesti mukana tukemassa ja koordinoimassa kylien asukashankintaa vanhojen talojen sekä kylätonttien osalta. Myös Oriveden runsaslukuisille loma-asukkaille tulee aktiivisesti tiedottaa mahdollisuudesta muuttaa loma-asunto vakinaiseen asumiseen.

Summa summarum. Oriveden Keskusta tekee työtä paikallisuuden ja yhteisöjen puolesta. Haluamme taata turvallisen arjen, missä lasten etu on asetettu aidosti ensisijaiseksi. Haluamme samalla turvata asumisen ja elämisen mahdollisuudet sekä edistää elinvoimaa koko Oriveden alueella!

Jyrki Tuomaala

Oriveden kuntayhdistyksen ja valtuustoryhmän puheenjohtaja

Keskustan kuntavaaliehdokas

Leave a Comment