Kannanotto Pirkanmaan alueen kaivoshankkeisiin 

Nyt on valintojen aika.

Ylöjärven 1960-luvulla suljetun Haverin kultakaivoksen rikastushiekka-altaat vuotavat Kirkkojärveen muun muassa syanidiyhdisteitä sisältäviä pintavesiä. Ylöjärven kunta joutuu korjaamaan tilanteen kalliisti kuntalaisten pussista: alueella toiminutta yhtiötä ei enää ole.

Myös Ylöjärven Parosjärven suljetun kultakaivoksen kunnostamiseen uppoaa rahaa, koska avolouhoksen vesi on hapanta ja arseenipitoista alueelta laskevassa purossa aina Näsijärveen saakka. Siellä pohjasedimenteistä on luettavissa kaivoksen aktiivitoiminnan aikaiset huikeat arseenipitoisuudet. Arseenikuormitus on edelleen yli kaksinkertainen normaalitilanteeseen verrattuna (Ramas-hanke: Ihmisen aiheuttamat arseenipitoisuudet).

Akaassa Kylmäkosken kaivoksen toiminta loppui 1970-luvulla, mutta jätealueella jokeen vuotavan veden nikkelipitoisuudet on kohonneet. Edessä on kallis selvitystyö ja sen jälkeen mahdolliset yritykset korjata tilanne.

Huittisten kultakaivoksella Dragon Mining on joutunut aloittamaan sivukivikasojen ojaan johdettavien suotovesien neutraloinnin kalkilla. Kenen kustannuksella happamia, metallipitoisia suotovesiä hallitaan sen jälkeen, kun yhtiön valvontavelvoite kolmen vuosikymmenen jälkeen loppuu? Kaivosten sivukivivuorien synnyttämä rasitus vesistöille voi kestää vuosisatoja.

Orivedellä Dragon Miningin ja sitä edeltävän Outokummun kullankaivuun jäljiltä kaksi järveä on saastunut. Kaivoskuiluissa odottaa poistamista tonneittain laitonta kaivosjätettä.

Näistä esimerkeistä huolimatta ympäri Pirkanmaata on vireillä uusia kaivoshankkeita ja vanhojen laajennuksia. Haluammeko valita lisää edelläkuvatun kaltaisia ongelmia ja kustannuksia, vai onko aika valita toisin?

Kunta voi vaikuttaa kaavoituksella alueensa maankäyttöön kaivosyhtiöiden tarpeisiin. Vaalit on ovella. Kuntalaisten on syytä olla selvillä ehdokkaiden näkemyksistä tässä asiassa. Kuntalainen voi myös tehdä asiaa koskevan kuntalaisaloitteen (kuntalaisaloite.fi), joka velvoittaa kunnan käsittelemään asiaa.

Valkeakoskella kaivostoimintaa koskeva kuntalaisaloite on jo tulossa vireille. Haluammeko todella valita lisää edelläkuvatun kaltaisia ongelmia ja kustannuksia, vai onko aika valita toisin?

Markku Heritty 

SLL Valkeakosken yhdistys ry, puheenjohtaja

Laura Lehtinen

Ei kaivoksia Nokialle -ryhmän perustaja, Nokia

Pekka Heikura

Oriveden seudun luonnonsuojeluyhdistys ry, puheenjohtaja

Liisa Lilvanen

Akaan ympäristöyhdistys ry, puheenjohtaja

Hannu Raittinen

SLL Ylöjärven yhdistys ry, puheenjohtaja

Outi Rossi

Kansalaisten kaivosvaltuuskunnan taidetoimikunta, Pälkäne (kesäasukas)

Antti Virnes 

SLL Tampereen yhdistys ry, varapuheenjohtaja

Leave a Comment