50 vuotta sitten: Poikkea ja viihdy – Orivedellä!

Kolmeen paikkaan Orivedelle johtavien teiden varteen, kirkonkylän laitaan, on pystytetty kookas opastetaulu. Paltanmäen leikkauksessa uudella tiellä on punainen nuoli ohjaamassa ja kehoittamassa kääntymään neljän tien risteyksestä kirkolle. Oripohjassa ja Mäntän tien laidassa on kutsu: ”Kun tulet Orihvelelle, niin viihly ja viivy”. Taulun kääntöpuolella on kahvimainos.

Oriveden vanhojen asiain tuntija J.R. Silén ei muista mainittua sananparttta ja lausetta aiemmin yleisesti käytetyn Orivedellä. Se lieneekin vartavasten keksitty tänä mainosten aikakautena. Pitkänlainen se on, eikä siitä syystä taida helposti jäädä korvaan. Ehkä olisikin ollut aihetta sitä suoria, tai rustata nasevampi lause.

Oltakoonpa lauseesta mitä mieltä tahansa, taulun asettaminen oli tarpeen. Toivotaan vain nyt yhä useamman poikkeavan Orivedelle, vaikkei täällä – vielä – olemotellia/hotellia; mutta toki paljon muuta. – Tervetuloa Isoonmakkaraan!

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 22.7.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut. 

Leave a Comment