Hengen eväitä: Itsensä tutkiminen

Aika on muuttunut valtavasti edellisistä vuosikymmenistä ja tuntuu, että tahti vain kiihtyy. On tullut paljon erilaisia kiinnostuksen kohteita, jotka täyttävät rajallista elämäämme. Tiedon tulva on valtava, se saavuttaa meidät aivan reaaliajassa.

Miten ihmisen rajallinen aivotoiminta pystyy käsittelemään tämän kaiken? Voiko tässä olla myös syy siihen henkiseen pahoinvointiin, joka on lisääntynyt merkittävästi maassamme?

Viime aikojen koronarajoitteet ovat jonkun verran kaventaneet normaalia elämäämme ja toivottavasti se on saanut ainakin jotkut meistä pysähtymään tutkimaan myös omaa elämäämme.

Raamattua lukiessamme joudumme aina väistämättä sen asian eteen, että se haastaa meitä tutkimaan omaa sisintämme. Rehellinen itsetutkistelu saa ehkä meidät tarkistamaan elämämme suuntaa. Kuningas Daavid oli joutunut tällaisen itsetutkiskelun paikalle ja pyysi Jumalaa tutkimaan elämäänsä ja tarvittaessa ohjaamaan sen oikealle tielle. (Ps. 139:23-24)

Miksi on niin tärkeätä tutkia oman elämänsä suuntaa? Ihmiselämän pituus maan päällä on rajallinen, mutta Raamatun mukaan jatkuu sen jälkeen iankaikkisuudessa. Tämä aika maan päällä onkin valmistautumista iankaikkisuutta varten. Siksi ei ole samantekevää, miten käytämme tämän elämämme, jonka jälkeen joudumme Jumalan tuomioistuimen eteen. Itsetutkiskelu onkin sen vuoksi välttämätöntä, koska ”jos tutkisimme itseämme, meitä ei tuomittaisi.” (1. Kor. 11:31)

Mihin itsetutkiskelu voi johtaa? Itselläni se on ainakin johtanut siihen, että oman elämäni perusteella en ole kelvollinen Jumalalle. Jos rehellisiä olemme, tulemme jokainen aivan samaan lopputulokseen. Sanoohan Raamattu, että kaikki ovat syntiä tehneet ja ovat Jumalan kirkkautta vailla. (Room. 3:23) Siksi Jumala lähetti Poikansa Jeesuksen sovittamaan syntimme Golgatan ristillä.

Turvautumalla Jeesuksen Kristuksen sovintotyöhön meistä tulee kelvollisia Jumalalle ja vältymme tuomiolta. Siksi Raamattu kehottaa: ”Tutkikaa itseänne, oletteko uskossa. Koetelkaa itseänne. Vai ettekö tunne itseänne, ettekö tunne, että Jeesus Kristus on teissä? Ellein näin ole, te ette kestä koetusta.” (2. Kor. 13:5)

Voitto Perkiö, pastori

Juupajoen vapaaseurakunta

Leave a Comment