Musiikkinäytelmä Rautatie puksuttaa Vihasjärven koululle

Vihasjärven koululla esitetään lauantaina Juhani Ahon romaaniin perustuva musiikkinäytelmä Rautatie. Kuva: Kattila-Company

Vihasjärven kansakoululla esitetään lauantaina Juhani Ahon teokseen perustuva musiikkinäytelmä Rautatie.

Näyttelijä ja projektivastaava Lilli Härmä-Leinonen paljastaa, että Rautatie-esityksessä nähdään perinteinen Matin ja Liisan tarina. Jotakin uuttakin on silti luvassa.

– Rautatietä ei ole nykyaikaistettu, mutta siinä on uusi näkökulma ja perspektiivi. Se on uudelleen dramatisoitu ja läpisävelletty.

Esityksen tuottaa seitsenhenkinen Kattila-Company yhteistyössä Kansakoulut ry:n kanssa. Esityksen taustalla on kaksikin hanketta. Kansakoulut kartalla -hanke on 30 suomalaisen kansakoulun yhteismarkkinointiprojekti, johon Vihasjärven koulukin kuuluu. Hankkeen tarkoituksena on tuoda kansakoulut takaisin ihmisten arkeen ja tarjota heille elämyksiä ja kokemuksia sekä samalla tehdä kouluissa toimivia yrityksiä tutuiksi. Tämän rinnalla kulkee Taidetta rattailla -hanke, jonka kiertävät esitykset tuovat teatteria kyliin ja kaupunkeihin.

– Kaikki sai alkunsa siitä, ettei taiteilijoilla ole ollut viime aikoina työnäkymiä eikä valoa tunnelin päässä. Niinpä perustimme oman teatterin ja haluamme tuoda ammattiteatteria kaikelle kansalle sinne, missä sitä ei omasta takaa ole, kertoo projektivastaava ja näyttelijä Lilli Härmä-Leinonen.

Hän sanoo, että alun perin näyttämöporukan ajatuksena oli itsekin kulkea rautateitä pitkin esityskaupungista toiseen. Käytännön syistä tästä on jouduttu aavistuksen tinkimään. Bändin soittimia ja äänentoistolaitteita on helpompi kuljettaa pikkubussin kyydissä.

Mukana on ammattimuusikoita ja -näyttelijöitä, ja moni häärii useammassa roolissa. Käsikirjoituksesta Juhani Ahon pohjalta on vastannut Kaisa Mattila. Dramatisointi on Mika Partasen ja työryhmän. Partanen myös ohjaa näytelmän sekä soittaa ja näyttelee. Työryhmään kuuluvat heidän ja Lilli Härmä-Leinosen lisäksi Jukka Kääntä, Wäinö Leinonen, Ville Iso-Tuuri, Perttu Lähdesmäki ja Riikka Setälä. Musiikista vastaa orkesteri Taustahöyryt.

Heinäkuusta syyskuuhun vanhoissa kansakouluissa kiertävä Rautatie-näytelmä on jo ehtinyt herättää ihailua yllättävyydellään ja raikkaudellaan.

– Rautatie on vauhdikasta, hyvällä sykkeellä etenevää teatteria, Härmä-Leinonen kuvailee.

Vihasjärven koulu päätyi hankkeisiin ja yhdistykseen mukaan osin sattumankin kautta: Lilli Härmä-Leinonen kartoitti kansakouluja ja törmäsi Facebookissa Vihasjärven koulun omistajiin. Vihasjärven koululla kiertävää teatteriesitystä odotetaan innolla.

– Olemme innoissamme tästä. Tämä on ihan uutta ja innovatiivistakin Orivedellä. Toivottavasti tällaista yhteistyötä tulee jatkossakin. Lisäksi tämä on hyvä jatkumo kesän taidenäyttelyllemme. Pienimuotoinen taidenäyttely on nytkin luvassa teatteriesityksen rinnalle, Aija Viitaniemi kertoo.

­Koulun avarissa tiloissa istumapaikat on mahdollista laittaa väljästi turvavälejä noudattaen. Lippuja esitykseen voi varata myös ennakkoon. Näytelmän kokonaiskesto on reilun tunnin. Esitys soveltuu myös lapsille.­ Vihasjärven koululla toimiva kahvila on myös avoinna.

Leave a Comment