Uudenkarheat pientalot vaihtavat sujuvasti omistajaa – omakotitalojen kauppahinta oli keskimäärin 153 000 euroa

Uudehkot omakotitalot ovat Orivedelläkin kysyttyjä ostokohteita. Ostajia riittäisi enemmän kuin myytävää tulee tarjolle. Kuva: Juha Jäntti

Asuntokauppa käy Orivedellä paikallisten kiinteistönvälittäjien mukaan muutamaa edellisvuotta vilkkaammin. Uudehkot omakotitalot ja rivitaloasunnot menevät yleensä nopeasti kaupaksi. Tällaisia kohteita voisi olla enemmänkin tarjolla.

Sp-Koti Oriveden kiinteistönvälityksestä vastaava Tanja Heinonen aloitti välitystoiminnan paikkakunnalla tämän vuoden alussa. Siten hänellä ei ole omaa kokemusta aikaisempien vuosien tilanteista.

– Kohteita on tullut tasaisesti myyntiin. Kaupankäynti on yllättävän rauhallista verrattuna vaikkapa Jämsän tilanteeseen. Alkuvuonna on kuitenkin nähty selkeä kasvu viime vuoteen nähden käytettyjen asuntojen myynnissä.

Kesämökkien edelleen jatkuva myyntisesonki alkoi viime vuoden keväällä koronaepidemian myötä. Heinonen on myynyt paikkakunnalla joitakin mökkejä. Myyntiin on tullut melko vähän kohteita, ja muutamat välitykseen saadut ovat menneet kaupaksi saman tien.

Asuntopuolella kysyntä kohdistuu lähinnä omakotitaloihin ja suuremman kokoluokan huoneistoihin. Yksiöt eivät käy kovin hyvin kaupaksi. Kaksiot ja sitä suuremmat asunnot löytävät ostajansa jo paremmin.

– Kun ihmisen ikääntyvät, he haluavat asuntoja hissitaloista tai hissittömissä taloissa alimmasta kerroksesta. Yleinen kysyntä suuntautuu vahvemmin rivitalokolmioihin kuin vaikkapa kerrostalokaksioihin, Heinonen toteaa.

Omakotitaloissa lähes 50 prosentin kasvu

Myyntiin tulleet uudenkarheat omakotitalot menivät nopeasti kaupaksi. Vanhemmatkin talot kiinnostavat kotien etsijöitä, mutta näissä hintataso on selvästi alhaisempi.

– Harvat ostajat ovat valmiita ryhtymään remonttikohteisiin. Ihmiset etsivät uudehkoja remonttivapaita asuntoja, joihin he pääsevät heti muuttamaan ja asettumaan.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliiton keräämien tietojen mukaan Orivedellä tehtiin tammi-heinäkuussa 54 käytetyn asunnon kauppaa, kun vastaava lukema oli vuosi sitten 37. Tilastossa ovat mukana vain välittäjien kautta tapahtuneet kaupat.

Kerrostaloasuntojen keskineliöhinta oli alkuvuonna 1 352 euroa. Omakotitaloja on myyty tänä vuonna yhteensä 24, keskimääräinen myyntiaika oli 124 vuorokautta ja keskihinta oli 153 000 euroa. Viime vuonna vastaavana aikana myytyjen 17 omakotitalon keskimääräinen myyntiaika oli 295 vuorokautta.

Viime vuoden alkupuoliskolla tehtiin 15 kesämökkikauppaa. Keskimääräinen myyntiaika oli 43 vuorokautta ja keskihinta 131 000 euroa. Tänä vuonna on myyty vastaavana aikana 14 mökkiä, joiden keskihinta oli 114 000 euroa.

– Ei ole selvää, miksi mökkien keskihinta on tipahtanut noinkin paljon. Otanta on kuitenkin pieni, joten yksikin hinnaltaan merkittävästi poikkeava kohde voi heilauttaa keskiarvoa suurestikin.

Heinonen on nähnyt, että asuntojen ostajat ovat hyvin hintatietoisia. Pienillä paikkakunnilla ei makseta aivan mitä tahansa hintoja. Tosin hinnat ovat Orivedellä hyvin kohtuulliset verrattuna esimerkiksi Tampereen tai Kangasalan tilanteeseen.

– Kun Kangasala tuossa naapurissa kasvaa Tampereen kasvun vaikutuksesta, asuntojen kysyntä voi Orivedellä hyvinkin vilkastua lähivuosina, Heinonen ennakoi.

Keskusta ja aseman seutu jo hiukan erihintaisia

Kiinteistökaupassa vallitsee Orivedellä sama suuntaus kuin koko maassakin. Näin arvioi OP Koti Orivesi oy:n toimitusjohtaja Simo Lehtonen.

– Kiinteistökauppa on vilkastunut erityisesti omakotitalojen puolella, ja kesämökit tekevät myös hyvin kauppansa. Myyntiajat ovat lyhentyneet ja hintatasokin on kohentunut varsinkin mökkirintamalla.

Kerrostaloasunnot ovat hankalampia myytäviä jopa hissitaloissa. Rivitalokohteisiin löytyy kiinnostusta.

– Oriveden alueella on samanaikaisesti myynnissä keskimäärin noin 50 asuntoa. Hyvät kohteet menevät muutamassa päivässä, kun taas jotkut kohteet roikkuvat myyntilistalla todella pitkään.

– Viime vuoden keväänä tuli koronan vuoksi iso notkahdus. Korjausliike tapahtui kuitenkin jo heti alkukesästä, ja kauppa on käynyt sen jälkeen hyvään tahtiin.

Kysyntää on edelleen enemmän kuin tarjontaa, varsinkin omakotitaloissa ja rivitaloasunnoissa. Lehtonen kaipaa tarjolle suurempaa kohdevalikoimaa ja nimenomaan uudehkoja asuntoja. Haja-asutusalueilla kysyntä kohdistuu etupäässä vanhoihin maatiloihin ja järvenrantakohteisiin.

Välittäjän toivekohde on Lehtosen mielestä keskustan kaava-alueelta noin kymmenen vuoden ikäinen 3-4 makuuhuoneen hyväkuntoinen omakotitalo. Tällaisen talon hinta asettuu välille 200 000-260 000 euroa.

Sijainti tekee hintaan jonkin verran eroa taajama-alueellakin. Sijainti aseman seudulla voi tarkoittaa 5-10 prosenttia alhaisempaa hintaa verrattuna vastaavanlaiseen taloon keskustassa.

Paras vuosi pitkään aikaan

Veikko Savinainen Oriveden Tili- ja Kiinteistöpalvelusta kertoo, että kulunut kesä on ollut välitysrintamalla suhteellisen vilkas. Tarjontaakin on ollut riittävän oloisesti. Kokonaisuutena kulunut vuosi on ollut vilkkain pitkään aikaan.

– Hyväkuntoiset ja hyvillä paikoilla sijaitsevat omakotitalot menevät kaupaksi suht mukavasti. Kerrostaloissakin kunto ja sijainti merkitsevät paljon kysynnän kannalta. Remonttikohteitakin on myyty, vaikkakin nykyisin on vähemmän omatoimiremontoijia kuin aiemmin. Moni joutuu ostamaan remontoinnin alan yrittäjiltä.

Mökkien kysyntä oli alkukesällä todella kovaa, ja kyselijöitä riittää muutenkin jatkuvasti. Tarjontaa saisi olla enemmän.

– Hintataso on ollut kesämökeissä vaihteeksi hiukan nousussa. Kun kysyntää on, myyjät lähtevät vähän isommilla pyyntihinnoilla liikkeelle.

Leave a Comment