Jäihin pudonnut Lenin tupsahtaa keskelle Eräjärven kylää – Tupateatterin ensi-ilta lähestyy

Eräjärven Tupateatterissa saa lauantaina ensi-iltansa farssi Lenin jäillä. Leninin roolissa nähdään Taavi Simonen. Kuva: Kirsi-Minna Koskela

Eräjärven Tupateatterissa saa lauantaina ensi-iltansa farssi Lenin jäillä.

Tupateatterissa haluttiin löytää tälle vuodelle viime syksyn Populaa kevyempi teksti.

– Ehkä tämä vähän liittyy koronatilanteeseenkin. Viime vuoden Popula oli raskas tarina, joten nyt oli pakko löytää joku toinen näkökulma. Halusimme iloa ja naurua yleisön lisäksi myös itsellemme, ohjaaja Jarmo Skön perustelee Lenin jäillä -valintaa.

Hän kertoo, että Antti Hopian Lenin jäillä on ollut viime aikoina suosittu harrastajateattereissa ympäri Suomen.

– Siinä on hieno kässäri. Teksti on toimiva ja farssin piirteet selkeät. Nopealla, rytmikkäällä replikoinnilla ja hulluttelulla esityksestä tulee elävä.

Kodinhoitaja neiti Nylund (Irma Koskela) joutuu monenmoisiin tilanteisiin Leninin (Taavi Simonen) kanssa, kun tämä tupsahtaa keskelle kapteeni Gustavssonin perheen jouluvalmisteluja. Kuva: Jarmo Skön

Taustalla tositarina?

Jarmo Skön kertoo, että Lenin jäillä -tekstin takana on väitetty olevan tositarina, jonka mukaan Lenin on lähtenyt Suomen kautta kohti Tukholmaa ja tipahtanut jäihin Turun saaristossa. Leniniä Eräjärvellä näyttelee Taavi Simonen.

Siinä riittääkin ihmeteltävää, kun Lenin pärähtää kapteeni Gustavssonin (Juha Sievänen) kotiin joulun alla. Kodinhoitaja Nylund (Irma Koskela) on helisemässä kylmissään olevan ja venäjää puhuvan Leninin kanssa. Lisäksi samana päivänä tupaan odotetaan myös kapteenin uutta puolisoa (Piia Järvinen), joka on entinen satamaseireeni.

Jarmo Skön kuvailee tekstiä klassiseksi.

– Tässä on modernia perinteisen rinnalla. Idylli rikkoutuu, kun muutos tulee ovesta sisään.

Muissa rooleissa nähdään Aada Kuoppamäki kapteenin tyttärenä, Johanna Lindroos yksinkertaisena kalastajana ja Anne Kahelin hänen yksinkertaisena vaimonaan.

Esityksiä Eräjärven Seuratalolla nähdään kaikkiaan seitsemän.

Kapteenintytär Eerika (Aada Kuoppamäki) kohtaa myös Leninin. Kuva: Jarmo Skön

Leave a Comment