”Emme yritä tehdä ostoilla mitalijoukkuetta – kasvatamme sellaisen itse”

Tästä se lähtee! HLK-ottelun erävoittoa tuulettavat Ada Aronen, Ariana Pirv, Emilia Putkisaari, Annukka Paloniemi, Nea Luntamo ja Netta Rekola. Kuva: Juha Jäntti

OrPo lähtee lentopallon naisten mestaruusliigaan nuorella joukkueella, jossa on mukana kolme liigatason ensikertalaista. Mitalisijat saattavat olla kokoonpanolle tällä kaudella liian kova haaste, mutta todelliset menestystavoitteet onkin asetettu pidemmälle tulevaisuuteen.

Keväästä asti joukkueen managerina toiminut Mika Putkisaari voi jo todeta levollisin mielin, että joukkue on koossa, ja kaikki on hyvin sen ympärillä. Takana on kiireinen kevätkausi, jolloin pelaajasopimukset piti saada rivakasti kuntoon.

Putkisaari sai managerivastuut lyhyellä varoajalla, kun joukkueen pitkäaikainen manageri Jouko Ronkainen vetäytyi tehtävästä.

Joukkueessa on kymmenen kotimaista sopimuspelaajaa. Romanialainen Ariana Pirv on näillä näkymin tämän kauden ainoa ulkomainen pelaaja. Hänen sopimusasiansa ovat vielä viimeistelyvaiheessa Romanian lentopalloliiton taholla.

Nikolas Gitzekos (kolmas oikealta) luotsaa päävalmentajana joukkuettaan kohti alkaa sarjakautta. Harjoitusotteluun valmistautuivat Jessika Mursula, huoltaja Pekka Alarotu, Emilia Putkisaari, Netta Rekola ja Ada Aronen. Istumassa Annukka Paloniemi, Ariana Pirv ja Nea Luntamo. Kuva: Juha Jäntti

Mukaan tulee vielä yksi kotimainen pelaaja, jolloin joukkueen koko vahvuus on 12 pelaajaa.

– Haluaisimme enemmänkin ulkomaisia pelaajia, mutta kulut on pidettävä tiukasti kurissa. Meillä ei ole varaa ostaa joukkuetta, joka olisi liigan kärjessä. Meillä on kuitenkin tietotaitoa tehdä tällainen joukkue itse, Putkisaari uskoo.

– Olemme koonneet nuoren lupaavan pelaajakaartin, joka on parhaimmillaan kahden–kolmen vuoden kuluttua.

Putkisaari sanoo suoraan, että mestaruus ei ole tällä kaudella joukkueen ulottuvilla kovatasoisessa liigassa.

– Tämä on nyt opiskelua tulevia vuosia varten. Lähitavoite on esittää virkeää ja iloista peliä, joka antaa yleisölle mukavia katseluhetkiä.

Tasokkaan joukkueen kokoaminen kotimaisista pelaajista on työn ja tuskan takana. Putkisaari on todennut, että liigatason naispelaajia on Suomessa liian vähän. Nytkin yhdellä liigajoukkueista on seitsemän ulkomaista vahvistusta.

Tilannetta ei helpota se, että liiga laajeni 11 joukkueeseen. Uusi tulokas on Helsinki Volley.

– Seurojen nuorisomylly ei tuota tarpeeksi uusia pelaajia. Osin tähän vaikuttaa se, että kilpailu harrastajista eri lajien välillä on kovaa.

Romanialainen Ariana Pirv on näillä näkymin OrPon tämän kauden ainoa ulkomaalaisvahvistus. Kuva: Juha Jäntti

Nuoruutta mutta myös kokemusta

Joukkueen passareina jatkavat Nea Luntamo ja Lotta Kukkonen. Kokenut Emilia Putkisaari jatkaa liberona, ja hän on saanut aisaparikseen OrPon oman kasvatin, 16-vuotiaan Petra Lehtisen.

Keskipelaajina jatkavat jo tutut Anastasia Boricheva, Netta Rekola ja joukkueen uutena tulokkaana 18-vuotias Jessika Mursula. Annukka Paloniemi nähdään yleispelaajan roolissa, mutta hän kantaa myös hyökkäysvastuuta.

Viime vuonna liigatasolla ja OrPossa debytoinut Ada Aronen on monipuolinen yleispelaaja, jonka lyöntivoima riittää myös hakkurin rooliin. Tässä tehtävässä nähdään myös Liisa Rinta-Tassi, joka pelasi viime kaudella Kuortaneen urheiluopiston joukkueessa.

Ulottuva ja kovat hyppysyötöt taitava Ariana Pirv vahvistaa joukkueen hyökkäysvoimaa. Toistaiseksi on epävarmaa, tulevatko hänen pelilupa-asiansa kuntoon lauantain liiga-avaukseen mennessä.

Apuvalmentajana toimii Alexandros Roussos. Kuva: Juha Jäntti

Tulevaisuuden joukkue

OrPon viimevuotinen kakkosvalmentaja Nikolaos Gitzekos toimii nyt päävalmentajana. Apuvalmentajaksi seura hankki niinikään kreikkalaisen Alexandros Roussoksen.

– Meillä on nuori tiimi, jossa jokaisella pelaajalla on potentiaalia pelata korkealla tasolla. Takana on paljon kovaa harjoittelua, ja sarjaan valmistautuminen on sujunut kaikin puolin suunnitelmien mukaan, Gitzekos kertoo.

Joukkueen luotsi on innostunut projektista, jossa on tavoitteena kasvattaa joukkueesta menestystiimi. Hän ei ole asettanut tälle kaudelle suuria odotuksia.

– Pelaamme täysillä, pidämme kentällä hauskaa ja teemme parhaamme. Pian näemme, mihin joukkue tässä vaiheessa pystyy.

Joukkueen kapteenit Netta Rekola ja Emilia Putkisaari ovat tyytyväisiä kesän treenikauteen ja alkusyksyn harjoitusotteluiden tuomiin fiiliksiin.

– Olemme saaneet harjoitella melko lailla suunnitelmien mukaan. Tietysti pieniä loukkaantumisia tulee välillä, mutta isommilta murheilta on vältytty, Rekola toteaa.

– Pelissä on vielä paljon yhteen hiomista, mutta vähitellen kokonaisuus alkaa näyttää hyvältä. Kun saamme treeneissä paljon toistoja ja pelikokemusta kertyy, totumme siihen, miten toinen pelaaja toimii. Meillä on todella hyvä yhteishenki, joten menestyminen ei jää ainakaan siitä kiinni.

Myös Putkisaari on samoilla linjoilla. Jokainen löytää vähitellen oman paikkansa, ja yhteispeli hioutuu ensimmäisten sarjaotteluiden myötä.

– Tämä on nuori joukkue. Olemme treenanneet kesäkaudella kovaa, minkä vuoksi emme näe parhaita suorituksia ehkä vielä kauden alussa. Todellinen iskukykymme tulee esiin sitä mukaa, kun pääsemme pelaamaan yhdessä.

Ada Aronen väläytti harjoitusottelussa Hämeenlinnaa vastaan lyöntitehojaan myös kolmesta metristä. Kuva: Juha Jäntti

Leave a Comment