Vuoden ikäinen Lora pitää huolen siitä, että elämässä on muutakin kuin lentopalloilua

Ariana Pirv nauttii vapaa-ajallaan ulkoilusta vuoden ikäisen Loran kanssa. Kuva: Juha Jäntti

OrPon liigajoukkueen ulkomainen vahvistus, romanialainen Ariana Pirv on elänyt lentopalloilulle lähes koko ikänsä. Harjoittelu alkoi urheilullisessa perheessä jo kuusivuotiaana.

Pirv syntyi ja kasvoi ensimmäiset lapsuusvuotensa Cluj-Napocassa, joka on runsaan 300 000 asukkaan kaupunki Transilvaniassa Luoteis-Romaniassa. Perhe muutti Italiaan, kun Pirv oli kuuden ikäinen.

– Äitini on fysioterapeutti, ja isäni ja veljeni ovat pelanneet jalkapalloa. Itsellenikin oli luontevaa aloittaa säännöllinen harjoittelu jo varhain. Kokeilin välillä muutaman vuoden yleisurheiluakin, mutta lentopallo vei viimein mennessään.

Italia on vahvan lentopallokulttuurin maa, ja Pirv kehittyi siellä edustustason pelaajaksi. Hän muutti viisi vuotta sitten 20-vuotiaana takaisin Romaniaan. Siellä hän on pelannut kansallista pääsarjaa, viimeksi kaksi kautta Bukarestin Dynamossa. Hän on kuulunut kuuden vuoden ajan Romanian maajoukkueeseen.

Pirv pelasi viime kauden Kreikassa AEK Athensin riveissä. Kyseessä oli hänen ensimmäinen ammattilaiskautensa ulkomailla.

– Elämäni on ollut ja on edelleen käytännössä lähes kokonaan lentopalloa. Tosin teen samalla vähitellen fysioterapeutin opintojani, jotta minulla on aikanaan toinenkin ammatti lentopallouran jälkeen.

Tulo Suomeen on Pirville uudenlainen haaste. Hän on matkustanut paljon eri maissa, mutta hänellä ei ole kokemusta elämästä oloiltaan näin kylmässä maassa. Talvi ja lumi ovat tulleet tutuiksi synnyinseutujen vuoristomaisemissa, mutta tiukat pakkaset ovat siellä harvinaisia.

– Sekin on mielenkiintoista, että pääsen tutustumaan uudenlaiseen kulttuuriin ja ihmisten mentaliteettiin. Myös koronatilanne vaikutti päätökseen, sillä kaikki koronaepidemiaan liittyvä toiminta on täällä paremmin järjestettyä kuin vaikkapa Kreikassa tai Romaniassa.

Lora kuuntelee hetken rauhassa, mutta kohta on taas eläväinen meno päällä. Kuva: Juha Jäntti

Suoraan 40 asteen helteestä

Pirv on merkitty OrPon kokoonpanoon yleispelaajana. Hän on kuitenkin jo ensimmäisen liigaottelun perusteella selkeästi joukkueen ykköshakkuri samalla, kun hän tuo ulottuvana pelaajana torjuntavoimaa verkolle.

– Kehitykseni pelaajana on mennyt tänä vuonna ison harppauksen eteenpäin, ja erityisesti lyöntivoimaa on tullut lisää. Kehittymisen varaa on kuitenkin edelleen kaikilla pelin osa-alueilla, myös mielen hallinnan tasolla, Pirv arvioi.

Suomalainen mielenlaatu on tullut jo tutuksi. Pirv arvelee olevansa hiukan räiskyvämpi persoona tyynempien joukkuetovereidensa rinnalla.

Vuosi Kreikassa tutustutti samansuuntaiseen tunneilmaisuun, jota myös OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos edustaa. Pirv uskoo, että yhteistyö sujuu alkaneella kaudella.

– Nikos tekee hyvää työtä ja pyrkii auttamaan pelaajia kaikin tavoin. Hän myös osoittaa luottavansa meihin, mikä tuo pelaamiseen sopivasti rentoutta.

Orivesi on yksi vaihe uralla, jonka Pirv toivoo jatkuvan vielä pitkään.

– Tärkeintä on pysyä terveenä ja pelikuntoisena. Haluan nauttia näistä vuosista ja pelata niin paljon kuin mahdollista. Aika näyttää, mihin sen jälkeen on suunta.

Orivesi on näyttäytynyt ensimmäisten viikkojen aikana pienenä mutta mukavan oloisena paikkana. Pirv vierastaa suurten kaupunkien kiirettä ja liikenteen määrää. Sää vain tuntuu kylmältä, hän kun tuli Suomeen suoraan Kreikan 40 asteen helteestä.

Pirv matkusti Suomeen mukanaan vuoden ikäinen Lora, joka on eläväinen sekoitus saksanpaimenkoiraa ja kreikanpaimenkoiraa. Lora on ystävä vertaansa vailla.

– Parasta päivässä on Loran iloisuus aina, kun tulen harjoituksista kotiin. Käymme yhdessä kävelyillä täällä puistoissa ja järven rannalla.

– Mieleni tekee nähdä Tamperetta, mutta siihen ei ole vielä ollut aikaa. Toivottavasti pääsen tutustumaan talven aikana myös lumiseen Helsinkiin.

Leave a Comment