Portti on runoa ja musiikkia ihmisen elämästä – Lylyssä syntynyt rovasti ja lausuntataiteilija tuo esityksensä Oriveden kirkkoon

Esityksen musiikista huolehtivat Varpu Ruohonen (vas.), Auni Frantti ja Lassse Vahtola.

Runo- ja musiikkiesitys Portti, joka nähdään ja kuullaan sunnuntaina Orivedellä, valmistui Pirjo Vahtolan 70-vuotisjuhlien merkeissä vuoden 2020 lopulla. Koronaepidemian vuoksi sen esitykset ovat siirtyneet syksyyn 2021. ”Kenraaliharjoitus” oli yksityisesityksenä kesällä mökin ”juhlasuulissa” ja ensiesitys syyskuussa Kakskerran kirkossa. Tulevana sunnuntaina Vahtola tuo  esityksensä Oriveden kirkkoon.

Rovasti, lausuntataiteilija Pirjo Vahtola kertoo:
– Esitys kuljettaa osallistujat 1950-luvulta nykyhetkeen, Pohjois-Hämeestä Porin kautta Turun seudulle, kasvattaa kirjoittajansa tytöstä naiseksi, vaimoksi, äidiksi ja isoäidiksi, koululaisesta papiksi ja runoilijaksi. Portti-esitys avaa yhden ihmisen kokemusten kautta ikkunan elämän rikkauteen, iloon ja itkuun.

Pirjo Vahtola kuvattuna esityksen kenraalissa kesällä 2021 heidän mökillään.

Syntyisin Lylystä, asui Hirsilässä

Pirjo Vahtola, omaa sukua Lehto, on syntynyt Juupajoen Lylyssä ja asunut lapsuuttaan Hirsilässä sekä Oriveden keskustan tuntumassa.

Hän kirjoitti ylioppilaaksi Kangasalan lukiosta 1969 ja lähti sitten opiskelemaan teologiaa Helsingin yliopistoon. Papiksi hänet vihittiin 6.3.1988 Turun tuomiokirkossa – päivänä, jolloin vihittiin ensimmäiset naiset papeiksi Suomessa. Hän toimi Kaarinan seurakunnassa pappina ja jäi eläkkeelle kirkkoherrana keväällä 2015.

Lausuntaa Vahtola on harrastanut Turun Lausuntakerhossa vuodesta 2011 alkaen. Vahtola on julkaissut kirjoittamiaan runoja muun muassa kirjoissa Elämän voimana luottamus, Tytöt hyppäsivät narua ja Orastavaa.

Kirjoittanut runoja ja sanoittanut virsiä

Nykyisessä virsikirjassa on kolme hänen sanoittamaansa virttä. Tutuin lienee suvivirren sävelmään kirjoitettu vihkivirsi 822.

Portti-esityksen on ohjannut Maaret Perälä, joka on luovaan ilmaisuun erikoistunut äidinkielenopettaja. Musiikista vastaa laulu- ja soitinyhtye The Blond Aleksandra, johon kuuluvat Auni Frantti, Varpu Ruohonen ja Lasse Vahtola. Tilaisuuteen on vapaa pääsy.

Leave a Comment