50 vuotta sitten: Neuvostoliittolaisryhmä maatilakäynnillä Orivedellä

Vanha vuosikerta
Maanviljelijä Erkki Pohjala esittelee parsipihattoaan neuvostoliittolaisille turisteille.

Kolmisenkymmentä neuvostoliittolaista maataloustyöntekijää, eläinlääkäreitä ja insinööri kävivät turistimatkansa yhteydessä tutustumassa suomalaiseen maatilaan Oriveden Yliskylän Pohjalassa.

Vieraat olivat 10 päivän turistimatkalla ympäri Etelä-Suomea. Heidän kotipaikkansa on Leningradin ympäristö ja koska he ovat maatalouden palveluksessa, kuului matkan ohjelmaan tutustuminen maatalousoppilaitokseen ja maatilaan. Viimeksi mainittu tapahtui parin tunnin käynnillä Pohjalan tilalla, jossa talon isäntä Erkki Pohjala aluksi selosti Oriveden seudun elinkeinorakennetta, peltojen ja metsien jakautumaa ja mainitsi Orivedellä olevan useita tehokkaasti hoidettuja maatilatalouksia.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta

Oman tilansa yleisesittelyn jälkeen isäntä tutustutti vieraat paljon yleistä mielenkiintoa herättäneen parsipihatto-navettaan. Lukuisista kysymyksistä havaitsi vieraiden olevan asiantuntijoita maatalouden alalla ja keskustelun yhteydessä suoritettiin vertailuja molemissa maissa käytössä olevista menetelmistä.

Navettakierroksen jälkeen vieraat halusivat nähdä tilan työkoneet ja viljankuivaamon. Pohjalasta neuvostoliittolaiset palasivat Tampereelle ja sieltä edelleen Turkuun ja Helsinkiin.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 18.11.1971. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment