Kaksi erää kulki vapautuneessa hurmoksessa, sitten tuli seinä vastaan

OrPolla oli ottelun alkupuolella vahva annos tunnetta ja peli-iloa. Joukkue tuulettaa erävoittoa. Kuva: Juha Jäntti

Kotiottelu Pölkky Kuusamoa vastaan osoitti vahvasti, että OrPo pystyy pelaamaan parhaimmillaan aivan naisten lentopalloliigan kärkijoukkueiden tasolla. Torstai-ilta tarjosi yleisöllekin hyvän annoksen hurmoksellista pelinautiskelua, vaikka vieraat lopulta voittivat kamppailun ja veivät mukanaan kaksi sarjapistettä.

– Nyt pelasimme kaksi erää sillä tasolla, jota olemme tavoittelemassa. Siitä voimme olla ylpeitä. Sillä tasolla on vain pysyttävä myös kokonaisia otteluita, ja siihen päästäksemme tarvitsemme vielä askeleen eteenpäin erityisesti henkisellä puolella, OrPon päävalmentaja Nikolaos Gitzekos kiitti ja pohti ottelun jälkeen.

Päätöslukemat 2-3 (25-16, 25-22, 11-25, 18-25, 8-15) kertovat selvää kieltään ottelun kaksijakoisuudesta. Pölkky oli ensimmäisessä erässä täysin vastaantulija, mutta se alkoi saada juonesta kiinni kakkoserässä. Sitten OrPo alkoi haparoida kadottaen tyystin iloisen peli-ilmeensä, ja Pölkky meni menojaan.

Kahden ensimmäisen erän aikana OrPon pelaajat onnistuivat lähes kaikessa, ja onnikin oli välillä antamassa lisäpotkua. Aloitukset nousivat kohdalleen, jolloin passarin tontilla koko ottelun urakoinut Nea Luntamo pääsi pyörittämään hyökkäyspeliä mallikkaasti ja tuloksellisesti.

Jessika Mursula on tällä kertaa myöhässä laitatorjunnasta, eikä Liisa Rinta-Tassi saa yksin pysähtymään Adeja Lambertin hyökkäystä. Kuva: Juha Jäntti

Ariana Pirv oli OrPon ykkönen

Kotijoukkueen sytyttäjänä toimi erityisesti Ariana Pirv, joka takoi palloa Pölkyn kenttään voimalla ja antaumuksella. Häntä säestivät Ada Aronen ja Liisa Rinta-Tassi, joita Luntamo ruokki myös taajaan passeillaan.

Pirv ja Aronen nakuttivat suoraan pisteen keskimäärin joka toisesta hyökkäyksestään. Pölkyn kenttäpuolustus pystyi nostamaan useimmat Rinta-Tassin lyönnit vielä peliin mukaan.

Pölkyn aloituskentällisessä on mukana viisi ulkomaisen pelaajaa. Liberona ahkeroi tänäänkin orivesiläisille tuttu Sanna Häkkinen. Kokoonpano oli ensimmäisessä erässä pahasti tuuliajolla, ja käynnistyminen vaati vielä toisenkin erän.

Kolmas erä lähti liikkeelle OrPon täydellisen haparoinnin merkeissä, eikä joukkue saanut tämän jälkeen enää henkeä päälle. Pölkyn ulottuva verkkopuolustus alkoi saada torjunnat kohdalleen, ja vieraiden kenttäpuolustus nosti peliin pallon toisensa perään.

Pölkyn ykköstykiksi nousi ottelun edetessä Carlyle Nusbaum (30/+18), joka ylsi pistesaldossa niukasti OrPon Pirvin (22/+16) edelle. Pitkänhuiskeat Adeja Lambert ja Linda Andersson pystyivät hyökkäämään välillä jopa OrPon torjunnan yläpuolelta.

OrPon parhaaksi pelaajaksi valittu Emilia Putkisaari oli tappiosta harmissaan, mutta hän myös kehui joukkueensa otteita.

– Pelasimme kaksi erää todella hyvin. Lähtökohtamme oli se, että meillä ei ole mitään hävittävää. On vain lähdettävä täysillä.

– Kun Pölkyn peli alkoi kulkea, se tuli sitten myös kovaa päälle. Pystyimme antamaan heille jo hyvän haasteen ja vastuksen. Katsotaan sitten, miten seuraavassa kohtaamisessa käy, Putkisaari viritteli odotuksia.

Pölkyn libero Sanna Häkkinen nostaa Ariana Pirvin kovan lyönnin. Kuva: Juha Jäntti

Pölkyn riveissä tuttuja kasvoja

Pölkyn libero Sanna Häkkinen nautti pelaamisesta entisessä kotihallissaan. Hänellä on takanaan yhteensä kuusi liigakautta OrPon riveissä.

– Ottelu oli ihan niin kova kuin odotimmekin, ja niin pitää ollakin, kun sarjan kolmonen ja nelonen kohtaavat. Olimme selkeästi perässä kaksi erää, mutta sitten saimme viimein juonesta kiinni.

Pölkyn pelaajien jaloissa painoi edellisen illan ottelu Hämeenlinnassa, mistä joukkue myös otti pisteet mukaansa. Kuusamolaisilla on sen verran laaja pelaajarinki, että avainpelaajiakin on mahdollista välillä lepuuttaa. Esimerkiksi Carlyle oli Hämeenlinnassa vaihtopenkin puolella.

– On aika vaikeaa yrittää olla freesinä silloin, kun olemme vieraspelimatkoilla. Välillä tulee otteluita peräkkäisinä päivinä, ja siihen vain pitää suhtautua, Häkkinen tuumaili.

Pölkyn päävalmentaja, hänkin orivesiläisille tuttu Sotiris Gkotsis oli tyytyväinen siihen, että joukkue pääsi kahden vaisun erän jälkeen taas omalle tasolleen ja piti sen pelin loppuun asti.

– Haimme pitkällä erätauolla tiiviimpää peliajatusta, mikä toi tarkkuutta torjuntapeliin ja hyökkäyksiin. Sitten tulimmekin jo aivan toisella tavalla peliin mukaan.

OrPo sai kahden voittoerän turvin yhden sarjapisteen ja jatkaa edelleen sarjassa neljäntenä. Seuraava ottelu on vuorossa 4. joulukuuta, jolloin vieraaksi saapuu sarjassa kuudentena oleva LiigaPloki.