Muistoissamme: Arvo Alava (1935-2021) teki seurakuntatyötä ja oli mukana politiikassa

Arvo Alava
Arvo Alava

Arvo Alava syntyi 1935 Impilahdella Laatokan rannalla ja kuoli jouluviikolla 20.12.2021 Orivedellä Tähtiniemen Arvonkodissa 86-vuotiaana. Alavan lapsuuden perheen evakkotaival vei Itä-Suomen kautta Pohjanmaalle.

Arvo sai eväät uskoon Karjalassa ja Kaustisen evankelisella kansanopistolla 17-vuotiaana koetun hengellisen heräämisen vaikutuksesta. Hän hakeutui seurakuntatyöhön ja valmistui nuorisotyönohjaajaksi Suomen Raamattuopiston ensimmäiseltä nuorisotyöntekijöitä valmistavalta kurssilta 1960.

Työskennellessään Lohjan seurakunnan nuorisotyöntekijänä Arvo opiskeli C-kanttoriksi Helsingin Konservatoriossa. Lohjalta Vivamon musiikkileiriltä löytyi myös Sirkka-vaimo.

Orivedelle Arvo Alavasaapui vuonna 1975, jolloin hän aloitti Oriveden seurakunnan kanttori-nuoriso-ohjaajana. Hän työskenteli Orivedellä kolmena vuosikymmenenä.

Seurakuntatyötä hän teki sen kaikessa laajuudessaan. Hänelle olivat mieluisia erilaiset kirkon työmuodot, alkuvuosina nuorisotyö, myöhemmin kinkerit, kirkkokuoron ja erilaisten musiikkiryhmien ohjaaminen, diakonia- ja lähetyspiirit sekä musiikista huolehtiminen häissä ja hautajaisissa. Ihmisten kohtaaminen työtehtävien yhteydessä ja Jumalan sanan eteenpäin välittäminen  ”sanoin ja sävelin” oli tärkeintä.

Kitaran- ja pianonsoitto sekä niiden opetus nuorille ja myöhemmin kanteleensoitto, laulu, lausunta ja Raamatun luenta olivat oivia työvälineitä. Leiripappilassa Eräjärvellä hänen toimestaan järjestettiin kanteleleirejä, joihin tuli osallistujia eri paikkakunnilta Oriveden ulkopuoleltakin.

Arvo oli mukana vaikuttamassa Oriveden kunnallispolitiikassa, muun muassa kaupunginvaltuustossa ja -hallituksessa. Hän oli mukana useassa yhdistyksessä ja halusi kantaa vastuuta lähimmäisistä ja yhteiskunnasta rakentavassa hengessä.

Kutsumus kantoi eläkevuosinakin: Seurakuntatyössä kanttorintehtävät, kuoronjohtajuus, ja erilaisiin tilaisuuksiin osallistuminen sekä kantele-, lausunta- ja lauluesiintymiset eri puolilla Suomea ja Venäjän alueella ovat tästä todisteena.

Vaikka puheen tuottaminen kävi vaikeaksi muistisairauden edettyä, Arvo halusi jättää ”viimeiseksi testamentikseen” tärkeimmäksi kokemansa asian: ”Jumala lähetti meille Jeesuksen syntien sovittajaksi ja pelastajaksi. Lukekaa Jumalan sanaa, lukekaa paljon Raamattua!”

Arvo sai vielä viettää 56-vuotishääpäivää vaimonsa Sirkan kanssa, joka toimi hänen omaishoitajana viimeiset vuodet. Mukana juhlapäivässä olivat myös kaikki neljä lasta. Seuraavana aamuna tuli taivaskutsu.

Hanna Alava

Kirjoittaja on Arvo Alavan tytär

Leave a Comment