Viikon päästä saa jo äänestää – on aika näyttää, että aluevaaleissa äänestäminen on tärkeää

Aluevaalien ennakkoäänestys alkaa ensi viikon keskiviikkona. Orivesiläiset ja juupajokelaiset voivat valita ehdokkaansa 724 vaihtoehdon joukosta. Keski-Suomen puolella asuvat voivat puolestaan valita oman edustajansa aluevaltuustoon 630 ehdokkaan joukosta. Tarkasti ehdokaslistoja lukeneet ja tiedotusvälineitä seuranneet tietävät myös, että ehdokkaiden joukossa on useita oman paikkakunnan asukkaita.

Pirkanmaalla vaaleissa valitaan 79 aluevaltuutettua ja Keski-Suomessa 69 aluevaltuutettua. Nämä valtuutetut päättävät jatkossa hyvinvointialueella esimerkiksi vanhusten hoidosta sekä terveyskeskusten ja paloasemien toiminnasta. Kunnilla ja kuntien päättäjillä ei siis vuoden päästä voimaan astuvan uudistuksen jälkeen ole enää päätäntävaltaa sosiaali- ja terveydenhuoltoon tai pelastustoimeen liittyvissä asioissa.

Ei siis liene epäselvää, että näissä vaaleissa äänestäminen on tärkeää. Mielipidekyselyjen perusteella tilanne näyttää kuitenkin heikolta. Moni ei pidä näitä vaaleja tärkeinä. Esimerkiksi Kunnallisalan kehittämissäätiön kysely povasi joulukuussa, että aluevaalien äänestysprosentti voi jäädä alle 40 prosenttiin.

Nyt on äänestysikäisillä mahdollisuus – ja oikeastaan velvollisuus – näyttää, että ennakkokyselyt ovat vain ennakkokyselyitä. Käy siis äänestämässä, jo vaikka ensi keskiviikkona. Orivedellä ennakkoäänestyspaikka löytyy Oriveden pääkirjastosta ja Juupajoella kunnanvirastosta.

Leave a Comment