Hengen eväitä: Betlehemin tähti johdatti tietäjät Jeesus-lapsen luo

Olet ehkä kuullut kertomuksen Jeesuksen syntymästä seimeen, kun hänelle ja vanhemmilleen ei ollut sijaa majatalossa. Ehkä kävit jopa jouluna kuuntelemassa koko kertomuksen kirkossa? Silloin, kun olin lapsi, perheeni kokoontui minun isoäitini luo viettämään joulua ja yksi traditio oli jouluevankeliumin lukeminen.

Kuitenkin ennen jouluevankeliumikertomusta Raamatussa kerrotaan kolmesta itämaan tietäjästä, jotka kirkas tähti johdatti Jeesus-lapsen luo. Tämä teema on loppiaisen kirkollinen teema.

Historiantutkijat ovat lähes tulkoon yksimielisiä siitä, että Jeesus oli historiallinen henkilö. Toisin sanoen, hyvin harva edes kannattaa sellaista ajatusta, että Jeesus olisi ollut fiktiivinen hahmo. Saatika, että pystyisi kumoamaan vakuuttavasti historialliset todisteet Jeesuksen olemassa olosta.

Osittain siksi on myös mielenkiintoista havaita, että evidenssiä tässä tekstissä mainitulle tähdelle on olemassa.

On nimittäin ainakin kolme teoriaa siitä, mikä tämä tähdeksi raamatuntekstissä kuvattu valoilmiö voisi olla:

1) Se ei ollut tähti, vaan Jupiterin ja Saturnuksen yhdistyminen eli konjunktio, mikä maahan katsottuna näytti tavallista kirkkaammalta valolta

2) Koska Raamatussa kerrotaan ”tähden kulkeneen edellä”, on mahdollista, että se on ollut komeetta. Kiinalaiset sen ajan astrologit ovat tehneet merkintöjä komeetoista Jeesuksen syntymän aikoihin.

3) Myös kaukaisen tähden räjähdys – supernova – on tutkijoiden mielestä mahdollinen selitys, mutta tästä ei löydy merkintöjä kuin vain kiinalaisilta sen ajan tähtieteilijöiltä.

Yhteenvetona siis totean: me emme varmaksi tiedä.

Kuitenkin jotain niin merkittävää tapahtui 2000 vuotta sitten, että entiset kalastajat lähtivät kertomaan siitä kaikille kansoille ja siis myös erinäisten vaiheiden kautta Orivedelle asti. Ensimmäiset 250 vuotta kristityt joutuivat elämään vainojen keskellä tämän tästä.

Olisiko tämä huijausta vai sittenkin totta?

Johan Savola

Vs. seurakuntapastori (31.12.2021 asti)

Oriveden seurakunta

Leave a Comment