Vuoden värit lähtevät suunnittelijoiden suosikeista – tavallinen kodinlaittaja ei niistä välttämättä ole kuullutkaan, väreissä muuten vahvat kausittaiset suosikit: maalikauppias kertoo, mitä sävyjä nyt seiniin vedetään

Anne Saloselta voi halutessaan saada apua ideointiin ja suunnitteluun. Keskirivin vasemmmassa laidassa tämän hetken suosikkeja tehosteväriksi, esimerkiksi petrolinsininen. Kuva: Anne Kotipuro

Sähäkkä sinivioletti, jossa vivahdus punaista. Näin kuvailee väri-instituutti Pantonen tiedote vuoden 2022 väriä, täysin uutta Very peri -nimen saanutta sävyä.

Kuten vuoden 2021 trendivärit harmaa ja keltainen, myös tämän vuoden suosikiksi nimetty sävy heijastelee nimeäjänsä mukaan korona-ajan henkeä. Trendivärinä vuonna 2020 nähtiin klassinen sininen. Pantone on nimennyt vuoden värin vuodesta 2000, mutta asia erikseen, näkyykö globaalin värivaikuttajan valinta suomalaisissa saati Oriveden seudun kodeissa.

Värien suosio on täälläkin toki aaltoliikettä, mutta aallot ovat loivempia kuin vaikka pääkaupunkiseudulla.

Harri Tuomaala Oriveden Väristä sano, että tällaiset ”vuoden värit” kuvaavat lähinnä jonkun suunnittelijan mieltymyksiä, eivätkä sellaisenaan tai ainakaan nopeasti näy sisustajien värinkäytössä.

– Näitähän tulee aina tänne pienellä viiveellä isoilta alan messuilta Keski-Euroopassa, koska materiaalien valmistuskin tapahtuu pitkälti ulkomailla. Meillä trendejä ohjailevat esimerkiksi Huvila ja Huussi tai muut sisustusohjelmat, Tuomaala tietää.

Harmaa kausi on nyt menossa ohi

Kymmenkunta vuotta jatkunut harmaan voittokulku on nyt päättymässä, eikä sitä Tuomaalan mukaan mene enää samalla lailla. Yhteen aikaan tuntui, että kaikki oli harmaata: niin seinät, lattiat kuin matotkin.

– Näissä värisuosikeissa on myös paikallista vaihtelua. Olen kuullut, että esimerkiksi Pohjois-Suomessa on hieman erilainen sisustusmaku kuin täällä, Tuomaala kertoo.

Vitivalkoinen ei täällä pure

Sen sijaan kliininen sairaalanvalkoinen ei Oriveden seudulla ole missään vaiheessa ole ollut samanlainen valtavirtaus kuin vaikkapa Helsinki–Tukholma-akselilla. Enemmänkin käytetään joko kylmään tai lämpimään taittuvia vaaleita sävyjä.

Tuloaan tekevät nyt lämpöiset ruskehtavat sävyt. Maalivalmistaja Tikkurilallakin on oma vuoden värinsä, lämmin punertava ruskea.

– Ruskeastakin valitaan täällä mieluummin vaaleaa, esimerkiksi vaalea beige ja pellava ovat nyt suosittuja, Harri Tuomaala mainitsee.

Hän näkee, että täällä ollaan myös värien valinnassa hyvin maltillisia, ja ääri-ilmiöt jätetään muille. Tehostevärejä kyllä käytetään yhdellä seinällä.

– Aikakaudet kyllä näkyvät selkeästi täälläkin. Jos näen vaikka kylpyhuoneesta kuvan, pystyn kyllä pelkistä väreistä päättelemään, milloin se on rakennettu tai remontoitu, Tuomaala sanoo.

Leave a Comment