Muistoissamme: Sirkka Syrjä (1930 – 2022) löysi kutsumuksensa hoitoalalta

Sirkka Syrjä
Sirkka Syrjä.

Sirkka Aulikki Syvänen syntyi 26.3.1930 Längelmäen Vinkiän kylässä Myllykulmalla perheensä ainoaksi lapseksi. Sirkka aloitti koulunkäynnin Längelmäellä Puharilan kansakoulussa ja siirtyi sittemmin käymään keskikoulua Tampereen II Tyttökouluun.

Tampereen kouluvuosiin ajoittui myös suuri suru, isän tapaturmainen kuolema Sirkan ollessa 16-vuotias. Tapahtuma jätti elämänmittaisen kaipuun.

Saatuaan päästötodistuksen koulusta Sirkka palasi Längelmäelle tukemaan äitiään ja miettimään elämänsä suuntaa. Hän kokeili opettajan ammattiakin toimimalla lukuvuoden ajan opetustehtävissä Hiukkaan kansakoulussa. Kutsumus veti kuitenkin hoitoalalle ja Sirkka suuntasi 21-vuotiaana sairaanhoitajaopintoihin Turkuun.

Sirkka valmistui Valtion sairaanhoitajatarkoulusta 1954. Valmistumisensa jälkeen Sirkka työskenteli Turun lääninsairaalassa sairaanhoitajana muutaman vuoden ajan.

Vaikka Turku säilyi myöhempinäkin vuosina Sirkan ajatuksissa merkittävänä kiinnekohtana, hän kaipasi siellä ollessaan kotiseutuaan. Hän palasikin takaisin Hämeeseen, ensin sairaanhoitajaksi ja saavutettuaan jatko-opintojen myötä osastonhoitajan pätevyyden, monivuotiseksi osastonhoitajaksi Hatanpään sairaalaan Tampereelle.

Vuosina 1963 – 1968 Sirkka toimi osastonhoitajana Tampereen keskussairaalan kirurgian osastoryhmässä ja hoiti välillä myös osastoryhmän ylihoitajan tointa. Näihin vuosiin sijoittui myös kokonaan uuden kirurgian osaston perustaminen, mittava hanke, jossa Sirkka toimi yhtenä vastuuhenkilöistä. Koko osasto luotiin tyhjästä, valmiina oli vain seinät. Tilaratkaisut, kalusteet, välineet, työskentelytavat, henkilökunnan rekrytointi, kaikki oli mietittävä alusta alkaen. Jälkeenpäin Sirkka muistelikin tuota ajanjaksoa päätään pyöritellen. Mutta asioilla on tapana järjestyä, se oli Sirkan tunnuslause myöhemminkin.

Vuonna 1967 Sirkka avioitui lapsuudenkotinsa naapurin, leskeksi jääneen Esko Syrjän, kanssa. He asettuivat asumaan Orivedelle ja Sirkka siirtyi töihin Oriveden kunnansairaalaan vuonna 1969. Perheeseen syntyi yksi lapsi, Mikko.

Sirkka toimi lähes kaksi vuosikymmentä Oriveden kunnansairaalan ylihoitajana ja myöhemmin johtavana hoitajana, kunnes joutui jättäytymään työkyvyttömyyseläkkeelle vuonna 1987 alati pahenevan sydänsairauden vuoksi.

Sirkka seurasi ilolla ja ylpeydellä poikansa Mikon elämää tämän muutettua aikuistuttuaan pois kotoa. Sirkka ja Esko asuivat Paunulan tilalla yhdessä Eskon vuonna 2014 tapahtuneeseen kuolemaan saakka. Vuotta myöhemmin Sirkka muutti vähemmän työtä vaatineeseen asuinympäristöön, kerrostaloon Oriveden keskustaan, jossa hän asui aivan viime päiviinsä saakka.

Vaikka lukuisat sairaudet rajoittivat Sirkan elinpiiriä, hän ei valittanut. Sirkka tarkkaili maailman menoa ja piti puhelimitse yhteyttä tuttaviinsa. Elämällä oli vielä varattuna Sirkalle iloinen yllätys, kun hänestä 86-vuotiaana tuli mummu Sisu-pojalle.

Sirkkaa leimasivat loppuun asti sairaanhoitajan ammatissa hyödyksi olleet pikkutarkkuus ja huolellisuus sekä johto- ja esimiestehtävissä karttunut päämäärätietoisuus.

Terävästä muistista seuraava sukupolvi sai muistutuksen, kun vielä kaksi päivää ennen kuolemaansa hän huolehti ennalta sovitusta tervehdyksestä lähipiirin jäsenelle.

Sirkan elämänpolku tuli päätökseensä helmikuun alkupäivinä ja hänet saatetaan haudan lepoon Orivedelle lähimpien läsnä ollessa.

Tiina Toivonen

Kirjoittaja on Sirkka Syrjän miniä

Leave a Comment