Satuhetki on lahja, josta lapsi hyötyy monella tavalla – kiitos kuuluu kirjastoille, että lukemisen maailmaan sukeltaminen on mahdollista kaikille

Parhaillaan vietettävän Lukuviikon nettisivuille on koottu kymmenen kohdan faktapaketteja lukemisesta ja lukutaidosta. Yhden listauksen kolmannessa faktassa todetaan, että lapselle lukeminen voi antaa lähes vuoden etumatkan koulupolulle.

Faktassa kerrotaan, että lukemisen malleja ja kirjallisia virikkeitä jo varhain saaneet lapset kiinnostuvat kirjoista ja saavuttavat lukutaidon usein nopeammin kuin muut. Luetun ymmärtäminen on myös helpompaa lapselle, jolle on luettu paljon. Kun lukemaansa ymmärtää, syttyy lukuinto. Ja se voi olla sellainen into, joka ei laannu koskaan.

Lasten kanssa vietetyillä satuhetkillä on siis valtaisa merkitys. Ne kartuttavat lapsen kielellisiä taitoja ja ovat tuokioita, jolloin keskittyminen voidaan suunnata vain yhteen asiaan: tarinaan ja sen etenemiseen. Ne ovat myös hetkiä, jolloin opitaan ja oivalletaan sekä annetaan mielikuvitukselle tilaa.

Suomessa lukemisen maailmaan sukeltaminen jo varhain on mahdollista kaikille. Siitä kiitos kuuluu yleisille kirjastoille. Niiden tarjoamiin palveluihin ei tarvita luottokorttia tai paksua lompakkoa, vaan ainoastaan intoa. Lukemisen pariin löytäminen on siis lopulta kiinni ihmisestä itsestään.

Heitä siis suoratoistopalveluita tai pelejä tarjoava älylaite pöydälle ja uppoudu itse tai lasten kanssa sohvan nurkkaan lukemaan. Se on lahja, josta kaikki hyötyvät.

Leave a Comment