Hengen eväitä: Kannattaako odottaa?

Tulevan pyhäpäivän aiheena on Pyhän Hengen odotus. Pyhä Henki on hieman hankalasti käsittävä yksi kolminaisuuden persoonista.

Isä Jumalan voi helposti ajatella hallitsevan kaikkea ja olevan luonut kaiken. Poika Jeesuskin on ihmiseksi tulleena Jumalana määritettävissä.

Mutta Pyhää Henkeä ei saa otettua helmasta kiinni ja maalattua punaiseksi, jotta Hänet voisi helpommin nähdä. Mitä me siis oikein odotamme?

Ensinnäkin on hyvä tiedostaa, että me emme saa Pyhää Henkeä siksi, että me olisimme Hänet jotenkin ansainneet.

Jumala itse rakkaudessaan antaa meille henkensä ja vaikuttaa meissä parhaaksi katsomallaan tavalla. Paavali kirjoittaa kirjeessään roomalaisille, että ”kaikki, joita Jumalan Henki johtaa, ovat Jumalan lapsia” ja jatkaa vielä, ”Henki itse todistaa yhdessä meidän henkemme kanssa, että olemme Jumalan lapsia.” (Room. 8:14, 16).

Jeesus sanoo lähettävänsä puolustajan Isän luota ja kutsuu Häntä myös Totuuden Hengeksi (Joh.15:26). Pyhän Hengen tehtävä on puolustaa Jeesukseen uskovia vainojen keskellä tuomalla totuuden esille. Pyhä Henki myös todistaa Jeesuksesta.

Kun Pyhä Henki asuu meissä ja johtaa meitä, meidän ei tarvitse olla huolissaan maallisen elämän vaikeuksien keskellä. Saamme kutsua Jumalaa Isäksi ja laittaa kaikki rikkomuksemme Pojan laskuun. Pyhä Henki huolehtii, että pääsemme kerran taivaan kotiin.

Näkyykö meissä vajavaisissa ihmisissä sitten jotenkin Pyhän Hengen läsnäolo? Ainakin itse usein epäilen, voiko näin syntisessä ihmisessä olla mitään niin pyhää.

Tällöin on hyvä muistaa, että Jeesus ei tullut täydellisten ihmisten takia, vaan hän tuli juuri meidän syntisten ihmisten takia. Ristillä kuollut ryöväri ei ehtinyt tekemään yhtään hyvää tekoa, kun Jeesus jo kutsui hänet paratiisiin.

Samanlaisina ressukoina mekin saamme mennä Jeesuksen luo ja pyytää häntä puhdistamaan meidät kaikesta saastasta.

Saamme aloittaa ikuisen elämän jo tässä ajassa ja jatkaa sitä kuolemamme jälkeen taivaassa. Ikuisen elämän odottaminen todellakin kannattaa. Nimittäin, tosipeluri laittaa kaikki panokset ikuisen elämän varaan, sillä ateismi ei tarjoa mitään.

Pauli Pesonen

kärsimätön odottaja

Leave a Comment