Hengen eväitä: Pyhä henki luo elämää

Pyhä Henki vuodatettiin ensimmäisenä helluntaina Jeesuksen taivaaseen astumisen jälkeen, ja siksi helluntaita vietetään seurakunnan syntymäpäivänä.

Pyhän Hengen vaikutus ja voima toimi jo ennen helluntaita, mutta Hän ei ollut vielä täällä. Vanhan Testamentin aikana profeetat ja kuninkaat saivat Jumalalta sanomia, joiden kautta kansaa johdatettiin Jumalan tuntemiseen.

Ensimmäisen helluntain tapahtumat Jerusalemissa eivät jääneet kenenkään epätietoisuuteen kieli-ihmeen ja opetuslasten rohkeuden takia. Kaikki hämmästyivät sitä, että he kuulivat evankeliumin omalla kielellään ja monet ottivat vastaan uskonlahjan.

Pyhä Henki voi antaa kielilläpuhumisen armolahjan edelleen, ja sitä Paavali toivoi kaikkien uskovien omistavan. Kielilläpuhuminen rakentaa uskovaa itseään, ja se auttaa rukoilemaan Jumalan tahdon mukaan, vaikka et ymmärtäisi mitä sanot. Pyydä rohkeasti sitä armolahjaa, koska Jumala mielellään antaa muitakin lahjoja seurakuntansa rakentamiseen.

Pyhä Henki aina kirkastaa Kristusta ja tekee Raamatun sanan eläväksi. Hän tekee meistä syntisiä ja armoa tarvitsevia, jotta meille kelpaisi Jeesus. ”Minä annan teille uuden sydämen, ja uuden hengen minä annan sisimpäänne. Minä otan kivisydämen pois teidän sisältänne ja annan lihasydämen. Minä annan Henkeni teidän sisimpäänne ja vaikutan sen, että te vaellatte minun lakieni mukaan, noudatatte minun säädöksiäni ja toimitte niiden mukaan.” Hes.36:26,27.

Tämän ihmeen voi tehdä vain Jeesus, emme me itse.

Kuitenkaan meistä ei tule synnittömiä vaan voimme ja usein teemme vastoin Jumalan tahtoa. Pysymme heikkoina mutta elämme Jumalan voimassa. Mutta suostunko siihen heikkouteen? Ylpeyden synnin löydän nytkin sydämestäni ja ajatuksen: tämä on tuttua asiaa, minä tiedän kyllä nämä perusasiat.

Itsevarmuuteni voi helposti viedä harhaan. Siksi tarvitsen päivittäin Raamatun sanaa, joka on kuin kartta ja omatuntoni kompassi. Se on se pieni hiljainen ääni, joka kertoo milloin valitsen Jumalan tahdon mukaan tai sitten en. Miten suhtaudun siihen ääneen? Miten suhtaudun syntiin, jonka Pyhä Henki paljastaa? Ajattelenko, ei se niin tarkkaa ole, kaikkihan niin tekee..?

Efesolaiskirjeessä on Paavalin kehotus: täyttykää Hengellä. Se on jatkuva tapahtuma, se on NYT-hetki. Tarvitsemme Pyhän Hengen antamaa uudistusta yksilöinä ja seurakuntana. Tarvitsemme Jeesusta, me kaikki! ”Tule Herra Jeesus!”

Terhi Ratalahti

Diakoni

Leave a Comment