Perhevapaauudistus astui voimaan elokuun alussa – uudistuksen tuomat joustot ovat tervetulleita

Jo pitkään valmisteltu perhevapaauudistus astui voimaan elokuun alusta. Kelan tiedotteen mukaan uudistus koskee perheitä, joissa lapsen laskettu aika on 4. syyskuuta tai sen jälkeen.

Vanhempainvapaa jakautuu uudistuksessa tasan eli jos lapsella on kaksi vanhempaa, molemmilla heistä on käytettävissään 160 arkipäivää. Vanhempainvapaapäivien määrä lisääntyy uudistuksessa.

Uudistus antaa toiselle vanhemmalle mahdollisuuden osallistua aiempaa enemmän lapsen hoitoon, mikä luonnollisesti vahvistaa lapsen ja vanhemman keskinäistä sidettä. Toivottavasti mahdollisimman moni vanhempi käyttää uudistuksen tuoman mahdollisuuden hyödyksi, sillä lapsen kanssa vietettyä aikaa ei voi millään korvata.

Uudessa perhevapaamallissa on kuitenkin onneksi myös joustoja. Kelan mukaan vanhempi voi luovuttaa oman kiintiönsä päivistä enintään 63 arkipäivää toiselle vanhemmalle tai lasta hoitavalle henkilölle. Vanhempainvapaata voi pitää myös erimittaisissa jaksoissa.

Joustavuus onkin yksi uuden perhevapaamallin tärkeimmistä asioista. Se, mikä sopii yhdelle perheelle, ei välttämättä sovi toiselle. Joustojen myötä arkea voidaan sumplia kullekin perheelle parhaimmalla mahdollisella tavalla. Tämä toivottavasti helpottaa myös niin työn ja perheen yhteen sovittamista kuin vanhempien välistä tasa-arvoa työelämässä.

Myös sukupuolittuneet termit voidaan uudistuksen myötä heittää romukoppaan. Monimuotoiset perheet on huomioitu uudistuksessa niin, ettei lapsen äitiä ja isää uudessa laissa enää erotella. Näin ollen ei enää puhuta myöskään äitiys- tai isyysrahasta, vaan erityisraskausrahasta, raskausrahasta ja vanhempainrahasta.

Leave a Comment