Ravinnolla on väliä – ravintoneuvoja opasti luennollaan, millaisia ravintoaineita suosimalla mieli pysyy virkeänä ja koko ihminen elinvoimaisempana

Ravintoluento
Oriveden Reumayhdistyksen ja Oriveden Seudun Hengitysyhdistyksen luennolle oli puhujaksi saatu diplomi-ravintoneuvoja Harri A. Virtanen. Kuva: Raili Huttunen

Oriveden Reumayhdistys ja Oriveden Seudun Hengitysyhdistys järjestivät valtuustosalissa yleisöluennon ravinnostamme.

Luennoitsijana toimi diplomi-ravintoneuvoja Harri A. Virtanen, joka kertoi, mitä ravintoaineita tulee suosia ja mitä välttää. Lisäksi hän kertoi tärppejä hyvinvoinnin edistämiseksi.

Luennoitsijan teemana oli Ravinnon merkitys terveyden ja elinvoiman ylläpidossa.

Luennon aikana selvisi, miten voit parantaa läsnäoloasi, ravita aivojasi, olla energisempi ja elinvoimaisempi ja myötävaikuttaa positiivisesti tulevaisuuteesi.

Luennolla todettiin, että pysyt terveempänä, sillä vastustuskyky paranee hyvien ruoka-aineiden, levon ja liikunnan avulla. Myös työkyky paranee, kun aivot ja keho toimivat ja palautuvat vaativastakin työrupeamasta.

– Kun olo on kevyt ja hyvä, voi toteuttaa unelmiaan ja elää näköistään elämää, luennolla opastettiin.

Ravintoluento
Harri A. Virtasen luennolta kuulijat saivat tärppejä siihen, millaisia ravintoaineita kannattaa suosia ja mitä välttää. Kuva: Raili Huttunen

Suosi muun muassa kasviksia, juureksia, hapatettuja tuotteita ja yrttejä

Virtasen mukaan ruokavaliossa pitää suosia kasviksia ja juureksia, pähkinöitä ja siemeniä, gluteenittomia viljoja, hyvin sulavia eläinproteiineja eli kalaa ja kanaa sekä kasviproteiineja kuten papuja, herneitä ja linssejä.

Myös hyvät rasvat eli lähinnä öljyt sekä hedelmät ja kotimaiset marjat, hapatetut tuotteet, yrtit ja muut superruoat kuuluvat hyviä asioita tekevään ruokavalioon.

Luennoitsija hehkutti onneamme asua paratiisissa, jossa jokaisella on oikeus mennä metsään keräämään mahtavia marjoja.

Lisäksi hän korosti tummanvihreiden vihannesten arvoa: parsakaali, lehtikaali ja pinaatti ovat oikeita terveyspommeja.

Välttää pitäisi muun muassa valkoviljatuotteita, käsiteltyä maitoa, sokeria, huonoja rasvoja, makkaroita, leikkeleitä, eineksiä, säilykkeitä, liiallista hiilihydraattien ja nautintoaineiden käyttöä.

Puhdistetun suolan sijaan Virtasen mukaan kannattaa käyttää merisuolaa tai mineraalisuolaa.

Tärppeinä hyvään oloon Virtanen kehotti kokeilemaan muun muassa lautasmallia, säännöllistä 3–5 aterian rytmi ja nesteytystä.

Luennolla saatiin myös muun muassa vinkki hyvästä aamujuomasta, joka tasapainottaa kahvin happamoivaa vaikutusta. Lisäksi luennolla puhuttiin tulehduksia ehkäisevistä mausteista, kuten inkivääristä ja kurkumasta, lisäravinteista ja vitamiineista.

Monelle kuulijalle eksoottisimmatkin ruoka-aineet olivat tuttuja ja kokeiltuja. Vilkasta keskustelua herätti muun muassa suhtautuminen maitoon ja erilaisten öljyjen soveltuvuus ruoanlaittoon.

Raili Huttunen

Ravintoluento
Oriveden valtuustosalissa pidetylle luennolle oli saapunut mukava määrä kuulijoita. Kuva: Raili Huttunen

Leave a Comment