Naapureista on hyötyä – hyvistä asioista on tapana tulla sykettä myös lähialueille

Moni tietää, miten naapurista saa silloin apua, kun sitä oikeasti tarvitsee. Etenkin sivukylillä on totuttu siihen, että oman pihan lisäksi vilkuillaan myös naapurin suuntaan, onko siellä kaikki kunnossa. Kyse on terveestä uteliaisuudesta, naapuriavusta.

Samanlaista naapuriapua tarvitsevat myös kunnat. Kehittämishankkeet, kuntien ja alueiden elinvoimaisuutta eteenpäin vievät projektit ja muut toimet sekä niiden vaikutukset eivät pysähdy kuntien rajoille. Hyvä esimerkki tästä on Oriveden läpi halkovan valtatien 9 kehittäminen. Hynttyyt asian edistämisen puolesta on lyöty laajasti yhteen, jolloin tietä koskevilla lausunnoilla ja näkemyksillä on enemmän painoarvoa.

Yhden kunnan elinvoimaisuus säteilee myös naapurikuntiin. Merkkejä voi olla joskus tavallisen arjen keskellä vaikea havaita, mutta niitä on olemassa. Tämä voi näkyä muun muassa asuntomarkkinoilla, alihankinnassa, työvoiman liikkuvuudessa ja julkisen liikenteen määrässä.

Kunnat haluavat nousukiitoa ja menestystä itselleen, juuri sitä kuuluisaa elinvoimaa. Kateellinen ei kuitenkaan kannata olla, vaikka naapurissa suhdanteet näyttäisivät välillä paremmilta kuin omien rajojen sisällä. Hyvistä asioista on nimittäin tapana tulla sykettä myös lähialueille.

Kun Pirkanmaalla menee hyvin, niin silloin menee myös meillä. Annetaan naapureiden siis onnistua ja otetaan siitä ilosta myös osa itsellemme.

Leave a Comment