Lukija Siitamasta: Sama piina voi jatkua jopa vuosien ajan – miksi tienkäyttäjää ei uskota?

Heti Naappilasta Siitaman suuntaan lähdettäessä murske on lennähtänyt tien laidoille, mutta kirjoittajan mukaan koko tien peittävää paksua sorakerrosta löytyy varsinkin ajettaessa Lihasulaan ja Suinulaan esimerkliksi Säynäjärven tienhaaraan asti. Kuva: Anne Kotipuro

Kiitos Anne Kotipuro, että tartuit siitamalaisille tärkeään asiaan eli huoleemme soratiemme kunnosta! (OS 9.11.2022)

Harmi vain, että teksti kuvan alla ei ole koko totuus. Päättelen, että et ole kovin pitkälle tietä ajanut, kun ei ole tullut vastaan koko tien peittävää paksua sorakerrosta. Tällaista pintaa löytyy varsinkin ajettaessa Lihasulaan ja Suinulaan esimerkiksi Säynäjärven tienhaaraan asti. Pitää siis paikkansa se, mitä kirjoituksen lopussa olikin.

Kun jatkaa ajamista Kangasalle päin, huomaa pian, että tietä on parempi ajaa.

Tämä hämmästyttää, kun tiedän, että myös sinne levitettiin soraa vain vähän aikaisemmin kuin tänne Orivedelle päin. Jokin on siis täällä mennyt pieleen.

Eivät ymmärrä tekijätkään, miksi irtoainesta on jäänyt pitkäksi aikaa tielle. Sitä miettivät, että korjaako aika tämän ongelman, kun pinta kiinteytyy ja murske hioutuu. Jussi Unkilan mukaan ja omasta kokemuksesta tiedän, että sama piina jatkuu, kun aina lanattaessa ongelma on taas edessä. Vieläpä vuosien ajan.

Me siitamalaiset olemme taas olleet liian kilttejä kuten takavuosinakin, kun emme valita. Se tulkitaan sitten niin, että täällä ei ole mitään ongelmia. Mutta kyllä valitettukin on annettujen ohjeiden mukaan, eikä sillä ole ollut mitään vaikutusta.

On turhauttavaa ja ihmeellistä, miksi tienkäyttäjää ei uskota. Ei kai kukaan ”omasta päästään” keksi rengasrikkoa, ellei sitä ole tapahtunut.

Ja syy on ilmiselvästi kiven rikkoma, vaikea on vastaväittäjänkään keksiä muuta uskottavaa syytä. Useinhan kivi sitten löytyykin renkaan sisältä sitä korjattaessa.

Jo tapausten lukumäärän nopean kasvunkin pitäisi kertoa rikkojen syy.

Mutta valitetaan sitten lisää, kun tekstissä asiantuntijat ihmettelivät valitusten vähäisyyttä!

Tienpidon asiantuntijan mukaan tien kuntoa ovat selvitelleet sekä projektipäällikkö että urakoitsija ja todenneet, että käytetty murske täyttää Väyläviraston laatuvaatimukset raekokojen osalta. Ilmeisesti muita vaatimuksia ole.

Ohjeissa on kumminkin asetettu tiukka vaatimus, ettei murske saa aiheuttaa rengasrikkoja. Mielestäni tämä on myös tärkeä Väyläviraston ohje, joka pitää ottaa huomioon ja toimia sen mukaisesti.

Mutta kun rengasrikkoja on kuitenkin tullut ja paljon. Ehkä Lapin ely-keskus voi tämän korvausvaatimuksistaan todeta ja varmistaa asian. Valitettavasti eivät läheskään kaikki ole hakemusta sinne lähettäneet. Ehkä kokevat sen vaikeaksi tai odottavat mahdollisia lisävahinkoja ja tekevät kaikki samalla kertaa.

Itse teen näin, koska tämä Tomi Alhon lottovoitoksi kuvaama rengasrikko on todennäköinen lumentuloon asti. Pitää kyllä tarkistaa, missä ajassa hakemus pitää tehdä ja kaikkien ryhtyä hakemuksia väsäämään, jos on jäänyt tekemättä.

Sirkka Lappi
Siitama

Leave a Comment