Seurakuntavaalien Vakaumuksena Välittäminen -ryhmä: Tässä vaalilistamme periaatteita

Tässä meidän vastauksemme seurakuntavaalipaneelissa esitettyyn haasteeseen kertoa suuntaviivoista seuraavalle neljälle vuodelle.

Yksi on varma asia: kirkon oppia emme ole muuttamassa! Se ei ole Oriveden seurakunnan päätettävissäkään, mutta Orivedelläkin kirkkovaltuutetut osallistuvat kirkolliskokouksen jäsenten valintaan, joilla tuo päätösvalta on, ja siksi näissäkin vaaleissa asia on hyvä muistaa.

Seurakunnan taloudenhoito luo puitteet koko toiminnalle, siksi taloutta tulee hoitaa vastuullisesti, niin kuin on tehtykin; pitää elää varojen mukaan ja huolehtia tulevienkin vuosien toimintamahdollisuudet.

Seurakunnan Sanoma on tärkein, ei talous tai rakennusten omistaminen. Seurakunnan itse omistamia, yhteistyötahojen kanssa osaksi omistamia tai vuokrattuja kiinteistöjä tulee olla niin Eräjärvellä, Längelmäellä ja Juupajoella, mutta vähän käytetyistä ja suuren remontin vaativista voidaan luopua. Jäljelle jääviä kiinteistöjä tulee hoitaa hyvin ja kirkkojen käyttöä voitaisiin lisätä muuntamalla niitä monikäyttöisemmiksi.

Seurakunnan opetuksessa on hyvä pitää kiinni perinteistä, mutta toiminnassa ei välttämättä: keksitään yhdessä parhaat ja uudenlaiset tavat kokoontua! Kaikenlaista voidaan kokeilla, vaikka gospellattarijumppaa, mutta on hyvä olla myös se perinteinen sunnuntain messu, johon voi osallistua kaikki yhdessä vauvasta vaariin; lapsilla on hyvää tilaa kiipeillä kirkon penkeillä ja puuhakassista löytyy ajanvietettä, jos aikuisten jutut on liian tylsiä!

On tärkeää, että lapset saisivat turvallisen kokemuksen olla Jumalan kämmenellä ja hyvän pohjan elämälleen. Lapsityössä seurakunnan työntekijän vierailut päiväkoteihin ovat yhä tärkeämpiä, kun kotihoito ja päiväkerholaisten määrä vähenee. Varhaisnuorisotyön kerhot ja Kids’ Nightit ovat vanhempien vastaus silloin, kun ”ei oo mitään tekemistä!”

Rippikoulutyö ja nuortenillat ovat tärkeä vaihe nuoren elämässä ja oman maailmankatsomuksen rakentamisessa; ne ovat monelle myös turvasatama, jossa saa olla oma itsensä. Diakoniatyö on seurakunnan ydintä ja resurssit apua tarvitsevien iäkkäiden, päihteiden käyttäjien ja syrjäytyneiden auttamiseksi tulee turvata.

Evankeliumin levittäminen on koko kirkon tärkeä tehtävä; haluamme, että Orivedenkin seurakunnassa tuetaan lähetystyötä ja eri lähetysjärjestöjä monipuolisesti ja pitkäjänteisesti. Seurakuntatyö on työtä ihmiseltä ihmiselle, ja ihmisistä on hankala säästää; työntekijöitä pitää olla tarpeeksi ettei kukaan muserru työtaakan alle.

Me vapaaehtoiset voimme olla työntekijöiden apuna ja seurakunnan tärkeänä voimavarana. Seurakunta on Jumalan sairaala, jossa hoidamme toinen toistamme.

Veli-Pekka Heinisuo
Matti Hernesniemi
Soili Itkonen
Riitta Jaakkola
Pasi Kiema
Heikki Lähteenmäki
Kirsi Mäkinen
Pauli Pesonen
Ulpu Siponen
Tarja Tupala
Juha Vettenranta

Leave a Comment