50 vuotta sitten: Olavi Henrikssonin voittajaromaani ”Miekkatanssi” on kirjoitettu Juupajoen suvessa

Gummerruksen juhlavuoden historiallisen romaanin kilpailussa I palkinnon voittanut kirjailija Olavi Henrikssonin ”Miekkatanssi” romaani on kirjoitettu osittain toissakesänä Juupajoen Mellin maisemissa.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Kirjailija  on Leo Kalervon lailla ollut jo pitkään Oriveden seudun, erityisesti Juupajoen ”kesäturisti” ja kesälomailija. Miekkatanssi-romaania kirjailija naputteli paperille toissakesänä Mellin koulun kamarissa. Kirjailija Henriksson viihtyy erinomaisesti maaseudun rauhassa, luonnon keskellä ja toteaa sen olevan parhaan työympäristön kirjalliselle tuotteelle. Pieni mökki maalaismaisemassa onkin hänen haaveensa niin kesäloma- kuin työskentelypaikkana.

Nykyisin Olavi Henriksson (s .-25) elää vapaana kirjailijana Helsingissä. Suomen kielen, kirjallisuuden ja historian opiskelun jälkeen hän toimi lyhyen ajan opettajana.  Lehtimiehenä hän toimi Helsingissä vajaat 10 vuotta ja mainostoimistossa; toimittajana ja asiakaslehtien toimitussihteerinä toistakymmentä vuotta. Olavi Henriksson on kirjoittanut yli 1 000 pakinaa ja seurannut kriitikkona kirjallisuutta, teatteria ja elokuvaa. Hänen aiempaan kirjalliseen tuotantoonsa sisältyvät dekkarit: ”Pelko on pahasta” ja ”Turha surra toimittajaa”.

Gummerruksen 100-vuotisjuhlakilpailun palkintolautakunnan mukaan Olavi Henriksson luo voittajaromaanissaan ”Miekkatanssi” kiintoisan kuvan Arvid Hornista, 1700-luvun Ruotsi-Suomen valtiomiehestä, jonka näkemys valtakunnan idänsuhteista on kauaskantoinen ja ennakoi Paasikiven aikaa. Hovinäyttämön vastineena on elävä kuva silloisesta pienestä Helsingin kaupungista. Romaanin rauhanajatus on kauniisti toteutettu ja huipentuu surkeaninhimillisen Lappeenrannan taistelun kuvaukseen.

Henrikssonin ”Miekkatanssi” romaani on saanut kiitosta toteutuksestaan ja mielenkiintoisuudestaan kriitikoilta. Se on sopiva lahjakirja, vaikka pukinkonttiin.

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 7.12.1972. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment