Pienellä Joulupolulla voi tavata kättään heiluttavan tontun – esillä Vihasjärven kansakoulun pihapiirissä se on vielä itsenäisyyspäivänä

Pieni Joulupolku, Vihasjärven kansakoulu
Puuropata kiehuu jo! Pienen Joulupolun Kivenkolomajassa asustelevat Joulumuori ja kaksi tonttua. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Vihasjärven kansakoulun pihamaalla on lauantaista lähtien ollut mahdollista Pientä Joulupolkua pitkin. Polku on jatkoa viime kesänä koulun pihapiirissä esillä olleelle Pienelle Runopolulle.

Lue myös: Pieni Runopolku kulkee Vihasjärven koulun pihassa – puukylteissä on joulukorteistaankin tutun Kaarina Toivasen tekemiä kuvia ja loruja

Polun tekijäkin on pysynyt samana, mutta mukana on ollut tällä kertaa myös apukäsiä. Kuvittaja Kaarina Toivasen lisäksi polun valmisteluun ja valmisteluun ovat osallistuneet myös Martti Toivanen ja Vihasjärven koulun isäntä Tapani Virtanen.

– Tapanin vastuulla oli muun muassa valojen asettelu ja kytkentä, Vihasjärven koulun emäntä ja ChefBug-toimintaa ylläpitävä Aija Viitaniemi kertoo.

Jos kesäinen Runopolku ei ollut pitkä taivaltaa, niin sitä ei ole Joulupolkukaan. Katsottavaa ja tutkittavaa sen varrella kuitenkin riittää, sillä monella tontulla ja eläimellä on siellä joulupuuhat menossa.

Pieni Joulupolku, Vihasjärven kansakoulu
Polulla tulee vastaan muun muassa iloisia tonttuja. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Tallissa on tuttu näky

Polulta voi löytää muun muassa punaisen tulen päällä lämpiävän puuropadan, jonka vierellä tonttutyttö istuu jo valmiina puurokipon kanssa.

Vanhassa tallissa on tuttu jouluasetelma: vanhemmat ja seimessä makaava lapsi. Perheen seurana ovat aasi, pupu, lammas ja kaksi enkeliä. Myös tähti ja itämaan tietäjät on tuotu mukaan asetelmaan.

Tallin ulkopuolella pääsee puolestaan mukaan iloisiin juhliin, joissa mukana on niin metsän eläimiä kuin tonttuja. Yksi tontuista heilauttaa kättään tervehdykseen ja toinen on sen näköinen kuin olisi tekemässä kuperkeikkaa.

Pieni Joulupolku on Vihasjärven kansakoulun pihapiirissä esillä vielä itsenäisyyspäivänä.

– Keskiviikkona me otamme valot ja hahmot pois, koska meillä ei ole koululla sitten enää tapahtumia. Olemme nyt avoinna vain nämä neljä joulukuun päivää, Viitaniemi sanoo.

Viikonloppuna koululla pidettiin joulumyyjäiset, joissa Viitaniemen mukaan väkeä oli käynyt todella mukavasti. Etenkin lauantaina oli vilskettä riittänyt.

– Yksi salimme oli täynnä myyjiä tuotteineen. Lisäksi kahvilamme oli auki ja esillä oli Tuula Sipilän ja Eija Mäkelä-Häklin Silmällisiä-taidenäyttely. Meillä pääsi ottamaan myös kuusesta Joulupuu-toiveen eli antamaan orivesiläiselle lapselle joululahjan, Viitaniemi kertoo.

Tiistaina Vihasjärven kansakoululla juhlistetaan Suomen 105. itsenäisyyspäivää. Kahvila on avoinna ja iltapäivällä on luvassa myös musiikkihetki.

Pieni Joulupolku, Vihasjärven kansakoulu
Tallissa odottaa joulun ihme: perhe vastasyntyneen ja seimeen kapaloidun lapsen kanssa. Kuva: Jaana Ala-Lahti
Pieni Joulupolku, Vihasjärven kansakoulu
Metsäneläimillä ja tontuilla on Pienellä Joulupolulla aiavan kuin iloiset juhlat menossa. Kuva: Jaana Ala-Lahti

Leave a Comment