Joulupöydän helppo herkku valmistuu myskikurpitsasta – reseptiä testasivat jokin aika sitten myös Oriveden kasvisruokakurssilaiset

Jenni Kunnaala, maa- ja kotitalousnaiset
Ravitsemusasiantuntija Jenni Kunnaala kävi syksyllä vetämässä Orivedellä kasvisruokakurssin, jonka teemana oli maukkaat kasvisruuat. Kunnaala painottaa raaka-aineissa erityisesti kotimaisuutta. Kuva: Sanna Unkila

Etelä-Suomen Maa- ja kotitalousnaisten ruoka-asiantuntija Jenni Kunnaalalla on joulupöydän herkkujen suhteen selvät sävelet.

– Oli kyse sitten kasvis- tai liharuuista, niin kiinnittäisin ihan ensimmäisenä huomiota siihen, että raaka-aineet ovat kotimaista tuotantoa.

Joulun menu on Kunnaalan mukaan aina ollut Suomessa hyvin kasvispainotteinen.

– Liharuuista sika ja erilaiset kalat ovat tietysti osa perinnettä, mutta muutoinhan meidän joulupöydän ruuat valmistuvat lähinnä juureksista, Kunnaala tiivistää.

Kokeile palsternakkaa, jos kaipaat vaihtelua

Perinteisten juuresruokien rinnalle Kunnaala suosittaa kotimaisista juureksista erityisesti palsternakkaa ja punajuurta. Näistä valmistuu hänen mukaansa helposti maistuvaa ja juhlavaakin ruokaa.

– Esimerkiksi palsternakka on aivan suotta jäänyt meillä paitsioon. Se on äärettömän hyvä ja monipuolinen juures, josta valmistuu herkullinen laatikko. Samoin kaalit ja punajuuri täytyy nostaa esiin, nämä ovat tosi hyviä raaka-aineita, joita saa kotimaisena pitkälle talveen asti.

Erilaisia reseptejä palsternakasta ja punajuuresta valmistettaviin ruokalajeihin löytyy esimerkiksi Maa- ja kotitalousnaisten nettisivujen reseptipankista.

Aiemmin syksyllä Kunnaala kävi vetämässä Orivedellä ruokakurssin, jonka teemana oli maukkaat kasvisruuat. Kurssin aikana kokeiltiin erilaisia reseptejä ja valmistustapoja.

Yksi kurssilla tehty ruokalaji oli helppotekoinen kerrosherkku kurpitsasta, joka sopii Kunnaalan mukaan erinomaisesti myös joulupöydän jälkiruuaksi.

– Nykyään on saatavilla tosi hyvin kotimaista kurpitsaa, se on todella upea juttu.

maa- ja kotitalousnaiset, kasvisruokakurssi
Kasviksista ja juureksista valmistuu monenlaisia herkkuja. Kuvan herkut ovat syksyn kasvisruokakurssin osallistujien valmistamia. Kuva: Sanna Unkila

Avomaan tuotteet nousevat nyt esiin

Maailmantilanne näkyy myös kotimaisessa ruuantuotannossa. Energian ja raaka-aineiden hinnannousun myötä esimerkiksi kasvihuoneita joudutaan sulkemaan kovaa vauhtia.

Tämä vaikuttaa kotimaisten kasvisten hintaan ja saatavuuteen

– Tässä tilanteessa tietysti avomaan tuotteet nousevat esiin ja sopivat loistavasti ruokapöytään, Kunnaala sanoo.

Kasvisruokavalio on ollut jo pidempään keskiössä ilmastokriisin vuoksi. Kunnaalan mukaan kasviksia on kuitenkin syytä lisätä ruokavalioon myös terveyssyistä.

– Meillähän on tämä suositus, että kasviksia pitäisi syödä puoli kiloa päivässä. Harva voi käsi sydämellä sanoa, että näin tosiaan tapahtuu. Tarkoituksenamme on rohkaista kasvisten monipuoliseen käyttöön.

Kasvisruokaa kannattaakin siis suosia myös joulupöydässä. Joulukinkun vaihtoehdoksi Kunnaala nostaa tavallisen kasvisruuan.

– En itse henkilökohtaisesti ymmärrä, miksi lihatuotteita tarvitsee imitoida. Kasvikset ovat hyviä aivan sellaisenaan. Niitä voi valmistaa hyvin eri tavoin ja tuoda vaihtelua kasvisruokaan sitä kautta.

myskikurpitsa, jälkiruoka
Myskikurpitsasta valmistettu kerrosherkku on erinomainen vaihtoehto joulupöytään. Kuva: Jenni Kunnaala

Kerrosherkku kurpitsasta (4 annosta)

1 myskikurpitsa

ripaus suolaa

½ tl kanelia

1 rkl hunajaa

ripaus muskottipähkinää

ripaus vaniljaa

¼ tl neilikkaa

1 dl vaniljavanukasta

1 dl rapeaa mysliä

Kuori, pilko ja keitä kurpitsapalat kattilassa niukassa vedessä pehmeiksi. Jäähdytä hetki. Soseuta teho- tai sauvasekoittimella. Mausta sose. Kokoa jälkiruoka kerroksittain neljään noin desilitran vetoiseen, kannelliseen lasipurkkiin tai juomalasiin. Laita pohjalle mysliä, sen päälle vanukaskerros, sitten mysliä ja kurpitsasosetta. Tee päällimmäinen kerros myslistä.

Pia Autero

Leave a Comment