50 vuotta sitten: Eräjärvi 31.12.1972: ”Lippu korkealla alueliitoksesta huolimatta”

vanha vuosikerta, Eräjärven ja Oriveden kuntaliitos
Unohdettujen vainajien muistokiven laatta on paljastettu, Paavo Sinkka ja Valtteri Haikka kunnan seppeltä laskemassa. Vartiossa Jaana ja Hannu Olin, oik. rov. Aarnio.

”Olemme perusteellisesti ajatelleet asiaa ja päätyneet yhteisvoimin tähän liitokseen, mikä nyt tapahtuu. Eräjärven kunnan edustajana luovutan täten kuntamme Teidän hyvän huostaanne ja toivomme, ettette meitä unohda, ettemme jää lapsipuolen asemaan”, sanoi Eräjärven kunnanvaltuuston puheenjohtaja Yrjö Kantoniemi keskiyön lähestyessä viime vuoden viimeisenä päivänä. – Oli päättymässä pariviikkoisen yhdistymisjuhlien sarjan viimeinen, Eräjärven kunnan järjestämä kansalaisjuhla.

Lue lisää: Kaikki 50 vuotta sitten -jutut löytyvät Silloin ennen -sivustolta.

Kunnanjohtaja Tapio Taivalaho vakuutti – ottaessaan kunnan vastaan – ”että Eräjärvi tulee olemaan täysin tasaveroinen isontuneen Oriveden osa, nauttii kaikkia kanta-Oriveden kylien etuja ja palveluksia”.

Kädenlyönti päätti vahdinvaihdon. Osa juhlaväkeä lähti keskiyön vigliaan kauniiseen Eräjärven pyhättöön, muutamat Maljastensalmelle vaihtamaan Eräjärven kuntaviirin Oriveden punaiseen oriiseen.

Ilmassa oli historian hengettären siipien havinaa: lehti kunnan historiassa oli kääntynyt: tytär palasi äitinsä helmaan.

Vuoden viimeinen päivä aloitettiin juhlajumalanpalveluksella, jota edelsi kunniakäynti vuoden 1918 ja viime sotien muistomerkeillä. Ensinmainituille laskivat kunnan ja seurakunnan havuseppeleet Elma Jussila ja Ahti Mikkola sekä Mauno Haapamäki ja Sakari Helander, vv. 1939-45 muistomerkille Marjatta Verkkoniemi ja Taisto Mutanen.

Jumalanpalveluksen alttaripalveluksen toimittivat rov Jalmari Aarnio ja Eräjärven ent. khra Matti Knaapi, joka lauloi loisteliaasti loppuliturgian pitkän soolon.

Piispa Erkki Kansanaho tarkasteli saarnansa alkuosassa Eräjärven seurakunnan vaiheita sanoen aikoinaan seurakuntia syntyneen kaupunkien tai suurten teollisuuslaitosten liepeille. Muutaman kohtalo on täyttynyt Eräjärven tavoin fuusioon; jotkut kukoistavat. Eräjärven seurakunta on hoitanut hyvin asiansa, se on ollut toimelias, ja tyhjin käsin sen ei ole tarvinnut etsiä Oriveden tukea, vaikka onkin kooltaan vähäinen. Mutta vaikka muutoksia kunnan, seurakunnan ja ihmisen vaiheissa tapahtuukin, kestää Jumalan lupaus ja armo, sanoi piispa toivoen seurakunnan jatkuvasti täyttävänsä kotokirkkonsa, ”sillä täpötäysi seurakunta on kirkon kaunis”, päätti piispa puheensa.

vanha vuosikerta, Eräjärven ja Oriveden kuntaliitos
Piispa Erkki Kansanaho, rovasti Jalmari Aarnio ja opettaja Yrjö Kantoniemi.

Unohdetut vainajat eivät unohdu

Jumalanpalveluksessa avusti Eräjärven kirkkokuoro johtajanaan kanttori Elna Laakso. Kirkosta siirryttiin kirkkomaalle, jossa, sakastin portaiden vieressä, paljastettiin Unohdettujen vainajien harmaakivinen paasi. Kunniavartiossa seisoivat nuoret sisarukset Jaana ja Hannu Olin edustamassa nykypolvea.

Rov. Aarnio piti paljastuspuheen. Paadelle laskivat Paavo Sinkka ja Valtteri Haikka kunnan sekä Laila Rekola ja Tapani Kilkku seurakunnan sinivalkonauhaisen havuseppeleen. Oriveden seurakuntakuoro, jota tahditti op. Kyllikki Kajarinne avusti. Isänmaan virsi päätti herkän hetken.

vanha vuosikerta, Eräjärven ja Oriveden kuntaliitos
Vaakuna Maljasten salmella on vaihdettu: Kuhmalahti on nyt Oriveden rajanaapuri. Vas. Paavo Sinkka, Toivo Mäkinen, Tapio Taivalaho ja Viljo Laitinen.

Lauri Pohjonen: ”Naimme varakkaan tytön”

”Ei tämä mikään köyhä tyttö ole, tämä Eräjärven seurakunta: sen kiinteistöt ovat kunnossa ja asioita on hoidettu hyvin ja huolella”, sanoi Oriveden kirkkohallintokunnan puheenjohtaja Lauri Pohjonen toivottaessaan eräjärveläiset Oriveden seurakuntalaisiksi seurakuntakodin juhlassa.

Tätä ennen oli nautittu Oriveden srk:n tarjoama kahvi ja kuunneltu seurakuntakuoron esityksiä. Piispa toi tuomiokapitulin tervehdyksen ja tunnustuksen Eräjärven seurakunnalle antaen eräjärveläisille matkaeväiksi Samuelin tunnetut sanat ”Tähän asti on Herra auttanut”.

Op. Kantoniemi selosti Eräjärven srk:n vaiheita todeten täällä olleen 187 vuotta omaa seurakuntaelämää, ja yhden miespolven ajan ehti Eräjärvi hoitaa itsenäisesti seurakuntansa asioita. Hän kertoi myös, että ainakin toistaiseksi pidetään pyhisin Eräjärven kirkossa klo 10 oma jumalanpalvelus, mutta kansliatyö siirtyy tyystin Orivedelle. Eräjärven ent. seurakunnan virkailijat siirtyvät Oriveden srk:n palvelukseen.

Puheenvuoroja käyttivät vielä vt. khra A. Vapaavuori kiittäen Eräjärven seurakuntaväkeä. Hän muuttaa Juupajoelle. Niin ikään puhui rov. Aarnio. – Juhlassa oli läsnä myös edesmenneen khra Gummeruksen puoliso, rovastinna Siiri Gummerus, rov. Toivo Miettinen sekä vartavasten liitosjuhliin muualta saapuneita entisiä eräjärveläisiä. –

Pitäjä oli juhlaliputettu: vaikka oli vähän haikeata, iloittiinkin. Olihan tulevaisuus turvattu. – ”Lippu korkealla”, kuuluikin tunnus.

Vaakunain vaihto

Tasan puoleltayöltä tapahtui Eräjärven ja Kuhmalahden rajalla, kaunismaisemaisella Maljastensalmella vaakunain vaihto: Eräjärven katajakoukkuvaakunan tilalle kiinnitettiin Oriveden orivaakuna. Sen toimittivat tiemestari Viljo Laitinen ja tievartija Toivo Mäkinen, todistajina olivat Eräjärven kunnanvaltuuston varapuheenjohtaja Paavo Sinkka ja kunnanjohtaja Taivalaho. –

Oriveden pitäjän itäosa rajoittuu siten Kuhmalahteen ja lännessä onkin rajanaapurina Tampereen kaupunki. –

Juttu on julkaistu Oriveden Sanomissa 4.1.1973. Se julkaistaan uudestaan juuri sellaisena kuin se on 50 vuotta sitten lehdessä ollut.

Leave a Comment