Hyvin käyttäytyviä ihmisiä – ei, vaan yhtä lailla tälläkin seudulla pölhöillään kuin muualla

Jos uskoisi Sisä-Suomen poliisilaitoksen tiedotteita, voisi aivan helposti olla sitä mieltä, että Orivedellä ja Juupajoella on vain hyvin käyttäytyviä ihmisiä. Asukkaita, jotka eivät koskaan aja ylinopeutta, tee muita liikennerikkomuksia tai eivät muutenkaan pölhöile vastoin lakia.

Näin ei kuitenkaan ole. Vuositilastot nimittäin osoittavat, että alueella tapahtuu rikkomuksia ihan samalla tavalla kuin muuallakin Suomessa. Poliisin tiedottamislinja on kuitenkin alueella muuttunut siihen suuntaan, että esimerkiksi yksittäisen kunnan alueella tapahtuvista rikkeistä on vaikea saada tietoa.

Poliisi vetoaa asiassa muun muassa yksityisyydensuojaan. Henkilöt voivat annettujen tietojen perusteella olla tunnistettavissa, jolloin poliisi saattaa itse syyllistyä pahimmillaan jopa tuomittavaan tekoon. Turvallista on siis kertoa asioista mahdollisimman niukasti. Se voi olla oleellista myös meneillään olevan tutkinnan vuoksi.

Niukka tiedotuslinja luo kuitenkin kuvitelman, että poliisi ei tekisi valvontaa Orivedellä ja Juupajoella. Sitä työtä se kuitenkin tekee.

Median, etenkään paikallislehdistön, tarkoituksena ei ole revitellä rikoksilla ja rikkeillä. Poliisiasioiden uutisoinnilla on kuitenkin merkityksensä. Sen avulla välitetään tietoa siitä, että poliisi on läsnä ja huolehtii turvallisuudestamme.

Leave a Comment