Rottia Pukalan rannan mökeissä – kirjoittajan mukaan havainto oli hänelle ensimmäinen 40:een vuoteen

Kaksi vuotta sitten löysimme hukkuneen rotan vesisaavista mökin vierestä. Maanviljelijältä tuttavamme sai myrkkyä, joka asetettiin oikeaoppisiin puisiin ansoihin.

Tämä oli ensimmäinen rottahavainto neljäänkymmeneen vuoteen tontillamme. Jätteet olemme kompostoineen kolmeen tiiviiseen kompostoriin. Ennen joulua löysimme rotan jätökset astiakaapista. Tortillat olivat kelvanneet.

Pyhien jälkeen alkoi kaappien purku ja remontti. Nyt paikalla on ammattimyrkyttäjän tuomat viisi metallista ansaa. Projekti kestää kuukauden, ja maksaa 500 euroa. Tosin saimme ”paljousalennuksen” 50 euroa, kun toiseenkin mökkiin rotta oli jyrsinyt tiensä!

Olen haastatellut Viitapohjanraitin varrella olevia mökkiläisiä. Viime heinäkuussa rotan oli nähty juoksevan Kultahipuntiellä eli lähellä kaivosta. Olisiko rotat lähteneet kaivoksen alueelta karkuun uuden tunnelin räjäytysten pelästyttäminä?

Sieltä minulle kerrottiin, ettei louhoksen jätteiden joukossa ole mitään rottien ruoaksi kelpaavaa. Mutta entä biojätteet? Onko ne kaivoksella hoidettu asianmukaisesti kaikkien näiden vuosien aikana?

Terttu Jaskari

erikoissairaanhoitaja

Leave a Comment