Liukkaudentorjunta pihassa on talven ikuinen murheenkryyni – yllättävä hiekoitusaine ”toimii kuin santapaperi”

Pasi Selkämaa sai tammikuun puolivälissä viikonloppuna nostella 20-kiloisia sepelisäkkejä asiakkaille oikein urakalla, kun muut kaupat myivät ei-oota. Kuva: Anne Kotipuro

Tämä talvi ja etenkin tammikuu pitkään jatkuneine vesisateineen on ollut ongelmallinen pihojen hoitajille. Vesisade liukastaa jäätyneen pinnan, ja päälle satava lumi tekee liukkaista pinnoista vielä arvaamattomampia.

Kokenut kiinteistöhuoltoyrittäjä sanoo, että riittävän teräväsärmäinen murske on pätevin aine pihojen liukkaudentorjuntaan. Ihan loistoaine ongelmakohtien hiekoittamiseen on kuitenkin hiekkapuhallushiekka, ja kahdesta karkeusasteesta se karkeampi. Se tarttuu hyvin jäähän ja pitää kuin santapaperi, ammattilainen jatkaa. Sitä hän käyttääkin erityisesti sisäänkäyntien lähistöllä.

Tietoa ja osaamista ammattilaisille kertyy kantapään kautta, mutta aina löytyy joku, jonka mielestä heidän talonsa pihamaa on onnettomassa kunnossa – ja juuri tämän firman hoidossa. Siksi yrittäjiä on likimain mahdotonta saada jakamaan kokemuksiaan nimellä ja kasvoillaan.

Pihan hiekoitus on kuitenkin tärkeä asia, sillä vaikka talon oma väki osaisi varoa, vieraat eivät välttämättä vaaraa tunnista. Omakotiliiton nettisivuilla näitä vastuukysymyksiä on käsitelty. Vastuu on liiton lakineuvojan, asianajaja Harri Kontturin mukaan hyvinkin kova:

”Omakotitalon omistaja todellakin on vastuussa, jos hän on laiminlyönyt pihansa talvikunnossapidon ja kutsumaton vieras liukastuu pihamaalla kävellessään talon pääovelle. Sillä ei ole merkitystä, onko henkilö jakamassa postia, kysymässä tietä vai kaupustelemassa.”

Ulkoportaat erityiskohde – ei silti kemikaaleja, eikä ainakaan suolaa!

Ulkoportaat ovat monessa talossa se paikka, joka lumisateiden tullessa muuttuu ensin liukkaaksi.

Omia ulkoportaitaan kunnossapitävä tietää, ettei niille auttaisi astua lainkaan ennen kuin ne on harjattu lumesta, sillä satanut lumi tamppaantuu jo muutamasta jalan painumasta piankin rapun muodon muuttavaksi, liukkaaksi kumpareeksi ja aiheuttaa todellisen vaaran. Nämä kumpareet myös jäätyvät herkästi rappujen pintaan kiinni. Mikä neuvoksi?

Jos lumi tamppaantuu portaisiin sianseläksi, ei auta muu kun kaivaa esiin perinteinen työkalu, petkele. Näissä ulkorapuissa on ongelma jo vahvasti kehittymässä. Kuva: Anne Kotipuro

– Ei ainakaan suolaa eikä mielellään edes jääsulan nimellä myytäviä kemikaaleja, joissa miinuspuolena on myös kova hinta. Suola haurastuttaa betonia ja on siksi oikea ulkorappusten tuho. Myös jääsula saa pinnat herkästi hilseilemään, ammattilainen varoittaa.

Tällöin ei auta muu kuin ottaa esiin vanha kunnon työkalu, petkele. Sillä hakaten jäät saa pois. Se toki pitää kovaa ääntä, mutta eron huomaa viimeistään kesällä portaiden kunnosta.

Parasta hoitoa ulkoportaille on kuitenkin ennaltaehkäisevä ahkera harjaus sekä hiekoitus.

– Ja ellei ole ihan pakko, ei kannattaisi lähteä lainkaan liikkeelle, ennen kuin huomaa hiekoituksen tulleen hoidetuksi. Ei ainakaan kumisaappailla tai muilla liukkailla jalkineilla ilman liukuesteitä. Moni aamuvirkku ikäihminen on tämän takia murtanut luitaan, kiinteistönhuoltoyrittäjä tietää.

Hiekoitussepeli loppui lähes kaikilta

Pasi Selkämaa ASS Rakennustarvikkeesta kertoo, että hän itse luottaa liikkeen pihalla raekooltaan 3–6-milliseen hiekoitussepeliin, jota löytyy koko ajan varastosta. Senkin saatavuus näyttää välillä olleen tiukalla.

– Viime viikonloppuna se oli loppu koko kylästä kaikilta muilta paitsi meiltä. Lauantainakin meni vielä 20 säkkiä, Selkämaa kertoo haastattelupäivänä tammikuussa.

Vaihtoehtona sepelille on selkäystävällisempi eli kevyempi lecamurske, jolla on yksi tärkeä ero sepeliin verrattuna.

– Jos maa välillä jäätyy, sepeli painavana jää uuden jään alle. Se kyllä näkyy ja luo petollisen mielikuvan turvallisuudesta, mutta ei se sieltä jään alta tehoa, Selkämaa huomauttaa.

Näissä tapauksissa lecamurske eli rikotuista lecasorapalleroista tehty tavara tepsii, sillä siinä kun sepeli uppoaa, lecamurske kelluu.

Hiekkapuhallushiekan käytöstä hän ei ollut kuullut, mutta arveli senkin toimivan. Kyseinen aine tosin on tilaustavaraa ainakin Selkämaan liikkeessä.

Hänkin tietää, että rapuilla eivät hiekka ja sepeli tahdo pysyä. Suola taas syövyttää betonia. Vaihtoehtoiset jäänsulatusaineet ovat 99-prosenttisesti ureaa, ja valmistajat kehuvat myös niiden turvallisuutta kotieläimille. Selkämaalla ei kuitenkaan ole niistä omaa kokemusta.

Liukkaudenestoon tutuin aine on hiekoitusmurske, jota Pasi Selkämaa koettaa pitää koko ajan varastossa. Sille kevyempi vaihtoehto on lecamurske, joka ei samalla lailla uppoa jään alle. Kuva: Anne Kotipuro

Ei ainakaan kahvinporoja

Sosiaalisessa mediassa on joskus jaettu vinkkiä myös kahvinporojen käytöstä liukkaudenestoon, mutta tämä niksi kannattaa unohtaa saman tien.

Kysymys on tietenkin käytetyistä kahvinporoista – kukapa sitä raaskisi nykyään melko arvokkaan kahvipaketin sisältöä pihaan heitellä.

Yle kuitenkin varoitti hiljattain uutisissaan, että ei käy: suodatinsuppilon kahvinporot ovat biojätettä, joka pitää hävittää asianmukaisesti eikä sitä saa levittää pihaan. Hulevesikaivotkin saattaisivat moisesta tukkeutua.

Leave a Comment